Krešimir Nemec: Glasovi iz tmine

Naklada Ljevak objavila je knjigu akademika Krešimira Nemeca ‘Glasovi iz tmine’, koju će se predstaviti u petak, 9. veljače (12 sati) u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.Krešimir Nemec, vrsni književni znanstvenik, u knjizi izašloj lani u studenom, kaže: ‘Kad bismo eliminirali društveno kontrolirani mehanizam koji još uvijek omogućuje prisilu/nametanje čitanja kanonskoga pisca kroz djelovanje školskoga sustava ili akademske zajednice, mogle bi se ostvariti zloguke prognoze samoga Krleže: njegova se djela neće čitati ili će ih čitati samo uski krug ljudi.’

No takva pesimistična kanonsko-recepcijska pitanja tema su samo prve rasprave u knjizi. Ostalih šest studija bavi se istaknutom Krležinom pozicijom na polju hrvatske književnosti u reprezentaciji Prvoga svjetskog rata, njegovim antitetičkim strukturnim principom kao načinom gradbe svojega intelektualnog i književnog svijeta, Krležinim dijalogom s rodnim Zagrebom, obradom ‘Lede’ iz glembajevskoga ciklusa na kalineskuovskoj skali od umjetnosti do dekadencije i kiča, mađarskim tematskim kompleksom u svojim monumentalnim ‘Zastavama’ te, na kraju, i odnosom Krleže i Andrića – jednom ‘poredbenom skicom’.

Osim autora i urednice Nives Tomašević, o ovome obaveznom štivu za sve ljubitelje Krleže i književne stručnjake, govorit će i akademkinja Dubravka Oraić Tolić te prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić.

N. L.
Tagged: , , , , , , , , , , , ,