Krivotvoritelj umjetnina i njegovi trikovi

Zatvorenik Wolfgang Beltracchi danima gostuje u njemačkim medijima i reklamira svoju autobiografiju. Riječ je o jednom od najpoznatijih krivotvoritelja umjetnina, koji je svoju tehniku dotjerao (skoro) do savršenstva, piše Deutsche Welle.
Krivotvoritelj umjetninaKrivotvoritelj umjetnina Wolfgang Beltracchi trenutačno je jedan od najpoznatijih zatvorenika u Njemačkoj. 63-godišnji Beltracchi i njegova 55-godišnja supruga Helene daju jedan intervju za drugim i gostuju skoro svakodnevno u emisijama na njemačkoj televiziji. Povod su njegova nedavno objavljena biografija ‘Autoportret’, te dokumentarni film ‘Beltracchi – umjetnost krivotvorenja’ koji 6. ožujka dolazi u njemačka kina.

Beltracchi je u listopadu 2011. osuđen na šest godina zatvora zbog krivotvorenja umjetničkih djela. Suđenje je okončano već nakon nekoliko dana dogovorom između odvjetništva i optuženika, tako da mnoge zanimljive okolnosti tog slučaja nikada nisu do kraja razjašnjene. Zato je njegova autobiografija izazvala veliku pažnju. On je desetljećima prodavao krivotvorena djela poznatih umjetnika iz razdoblja moderne i zarađivao milijune. U svojoj knjizi je sada objavio da je proizveo i druge krivotvorine, koje policiji do sada nisu bile poznate. Također objašnjava i svoju tehniku rada, koju je gotovo dotjerao do savršenstva. Toliko, da ga desetljećima nisu prozrijeli ni najveći stručnjaci.

BeuysSvoj talent otkrio je već u djetinjstvu. Iznenadio je oca slikara gotovo savršenom kopijom jednog Picassa. Krajem 60-ih godina napušta školu i za život zarađuje kao ulični slikar u Barceloni. Godinama je ovisan o drogama. Svoj susret s poznatim slikarom Josephom Beuysom opisuje riječima: ‘Ja sam izgledao kao hipi, a on kao teksaški rendžer.’ Beltracchi će kasnije krivotvoriti i Beuysova djela.

Do kraja 1985. nastaju “njegovi” Max Ernst, August Macke (njega baš nije volio), Carlo Mense, Heinrich Nauen – jednostvno sve ono što tržište želi.

Njegova je taktika jednostavna. On ciljano traži podatke o djelima koja se smatraju nestalima, pokušava shvatiti umjetnika tako što odlazi na mjesta na kojima je djelovao.

Zatim posjećuje muzeje i proučava tehniku određenog slikara. Ljepilo za krivotvorene etikete galerije na stražnjoj strani slike izrađuje od ekološkog brašna, u kojem nema ostataka modernih pesticida.

Max ErnstZanimanje ljubitelja umjetnina je sve veće, cijene rastu. Dufy, Friesz, de Vlaminck, Metzinger, Picabia – krivotvoritelj proširuje krug umjetnika. Beltracchi vodi ugodan građanski život sa suprugom Helene i djecom na raskošnom imanju na jugu Francuske. Helene je od 1992. preuzela marketing i prodaju krivotvorenih djela. Posao cvjeta sve do uhićenja u kolovozu 2010.

Beltracchi kaznu služi u zatvoru otvorenog tipa, dakle preko dana se može slobodno kretati. No radi gostovanja u večernjim televizijskim emisijama dobiva izvanredno dopuštenje za kasniji povratak u zatvor. Na kraju krajeva, mora reklamirati svoju knjigu kako bi pokušao otplatiti milijunske odštete. Iz zatvora bi mogao izaći nakon odsluženja dvije trećine kazne, početkom 2015. godine.

Autor: ajg/dpa
Urednik: Azer Slanjankić
Deutsche Welle

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,