Krunoslav Cigoj: The Best of Collection

Krunoslav Cigoj, najznačajniji hrvatski operni tenor zadnje trećine 20. stoljeća i dobitnik nagrade Milka Trnina 1985. godine, dobio je svoje ‘best of’ izdanje (CroatIa Records).‘Dobro jutro Zagreb’, ‘Domovini i ljubavi’, ‘Zlatno jutro’ i ‘Prolazi život’ samo su neke od pjesama u kojima ćete moći uživati. Prekrasne posvete domovini i rodnom gradu kao i interpretacija ‘Kalinke’, tradicionalne ruske pjesme, svakog ljubitelja šansone povest će na putovanje nekim prošlim vremenima čiji eho danas čujemo kroz glasove koji su ga obilježili. Jedan od takvih glasova je i Krunoslav Cigoj, operni i operetni redatelj koji je na svoj glazbeni put krenuo još od malih nogu, a kao osamnaestogodišnjak debitirao na pozornici u Splitu ulogom Ernesta u operi ‘Don Pasquale’ Gaetana Donizettija. Dvije godine kasnije započeo je i uspješnu međunarodnu karijeru nastupivši u bečkoj Narodnoj operi kao Nemorino u ‘Ljubavnom napitku’.

Prvi album objavio je s 22 godine pod naslovom ‘Kruno Cigoj – Der Welt jüngster Opern-Tenor’ (najmlađi svjetski operni tenor), a 1970. godine uslijedila su još dva albuma, također u Njemačkoj. Na jednom izdanju snimio je operne arije uz pratnju hamburškog Državnog filharmonijskog orkestra pod ravnanjem velikana Nella Santija, a na drugom su bile i operetne arije i kancone pod naslovom ‘Dein ist mein ganzes Herz’.

Osim izražajnim glasom, osvojio je srca najšire publike i tumačenjem lirskih tenorskih uloga te nastupima na festivalima zabavne glazbe. Kako se ova kompilacija dotiče najviše tog dijela njegove karijere izdvaja se i duet s Terezom Kesovijom ‘Stolnice naša, kruno Hrvata’, ‘Hrvatska se rađa’ i ‘Zemljo moja’. Poznavatelji lika i djela Krunoslava Cigoja sigurno će uživati u izboru pjesama, a oni koji istražuju povijest hrvatske glazbe otkrit će vrijedan opus ovog cijenjenog tenora koji nas je napustio 2015. godine.

C. R.


Tagged: , , , , , , , , ,