Laibach: Novi album Spectre

Laibach je objavio novi album ‘Spectre’ (Mute/Matrix/Menart) na LP-u i na CD-u (uključuje i 4 bonus pjesme).
Laibach-Spectre (foto Maya Nightingale)
Album otvara The Whistleblowers (pogledajte spot!), a uključuje ukupno 14 pjesama i nastavak je konceptualnog albuma ‘Volk’ (2006.) na kojem je Laibach interpretirao nacionalne himne zemalja koje su u povijesti bile imperijalističke sile. Laibach će album ‘Spectre’ promovirati na svjetskoj turneji u sklopu koje će nastupiti i u Zagrebu, 9. svibnja u Tvornici. Po prvi put, 22. ožujka, posjetit će Kinu, a tu će prigodu iskoristiti i za izložbu ‘Laibach Kunst’ te održati ‘Laibach seminar’ na Sveučilištu u Hong Kongu.

Laibach je ovoga puta doveo u pitanje sve krute i zacementirane interpretacije i predrasude o njima, njihovoj glazbi, filozofiji i ideologiji. Oni su pravi majstori bijega. No, opet pred nama je jedan punokrvni album uradak Laibacha.

S ovim albumom su napravili jedan veliki i važan korak naprijed. Grupa se nikad nije definirala politički, ali je unatoč tome analizirala politiku kroz svoj rad i na ovom albumu je politički angažirana više nego ikad prije. ‘Spectre’ zvuči kao politički manifest u poetičnoj formi. Naslovi i stihovi ne mogu biti direktniji. Uvijek kontroverzni, ovoga su puta vrlo jasno odabrali stranu u političkom spektru.

Raritet na albumu je ljubavna pjesma ‘We Are Millions And Millions Are One’ koja se bavi ljubavlju u današnja nemoguća vremena. Inspiracija za pjesmu im je bio roman Yevgeny Zamyatin’s ‘We’ (Мы).

Album završava utopijskom pjesmom ‘Koran’, koja pokazuje mogućnost boljeg i poštenijeg svijeta. ‘Koran’ (što inače znači recitacija) u nekoj se mjeri referira na seriju ustanaka, revolucija i ratova u arapskom svijetu koji su se dogodili u proteklih nekoliko godina.

Menart

Tagged: , , , , , , , , ,