Laibach: Spot, izložba i koncert u MSU

Premijerom spota za pjesmu ‘We are millions and millions are one’ i izložbom laibach.total.lab, Laibach je započeo pakleno zagrijavanje za još jedan ljetni tjedan u MSU-u koji će dosegnuti vrhunac njihovim koncertom na krovu zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti u subotu, 11. srpnja u 21 sat.
laibach.total.lab-izložba MSUProstor izložbe ‘Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse’ pokazao se idealnim mjestom za lansiranje izložbe i novog spota koje je okupilo mnogobrojne ljubitelje Laibacha i multimedijske umjetnosti. Tom prilikom producent MSU-a i autor projekta Ljeto u MSU! Branko Kostelnik izjavio je: ‘Laibach je savršen primjer sretnog spoja, da ne kažem uspješnog braka, između popularne kulture i suvremene umjetnosti. Stoga nisu slučajno izabrani za headlinere našeg festivala Ljeto u MSU! Uvjeren sam da će ovaj nastup Laibacha u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti biti jedan od onih koji ulaze u povijest i koji se može nositi rame uz rame s nastupima njihovih očeva, kultne njemačke grupe Kraftwerk, u najprestižnijim muzejima svijeta – njujorškoj MOMA-i i londonskom TATE-u. Sjajno je što ovaj zagrebački nastup dolazi između nastupa koji su kruna njihove karijere – u trenucima kada slave 35 godina rada – nakon uspješne američke turneje u lipnju, a prije nevjerojatnog nastupa u Pjongjangu u kolovozu. Budući da u Zagrebu desetljećima imaju svoju vjernu publiku, očekujem prepun krov MSU-a jer Zagreb i Laibach vole se javno!’

Kao jedna od rijetkih senzacija s ovih prostora koja je doživjela svjetsku popularnost, Laibach je okupljenim novinarima i ostalim uzvanicima pružio jedinstven multimedijski doživljaj glazbene, scenske i medijske umjetnosti. Novim spotom za pjesmu ‘We are millions and millions are one’ zaintrigirao je sve prisutne u iščekivanju koncerta u glavnom gradu Sjeverne Koreje, Pjongjangu, koji je planiran sredinom kolovoza u sklopu njihove turneje Liberation Day Tour.

Jani NovakNjihov karakterističan izričaj upotpunila je izložba laibach.total.lab koju čine tri projekcije inspirirane motivima s plakata, grafika i kolaža s ciljem ‘totalitarističke provokacije’ javnosti. Ova izložba važna je i za MSU jer je njegovo glavno pročelje prvi put poslužilo kao umjetničko platno koje će do 15. srpnja biti dostupno svim prolaznicima.

Laibach su  jedni od osnivača pokreta Neue Slowenische Kunst (NSK), koji je okupio mnogobrojne umjetnike, teoretičare, kritičare i filozofe te oblikovao vlastiti umjetnički izričaj u području likovnih i scenskih umjetnosti. Djelujući u tim okvirima, razvili su prepoznatljivu estetiku preuzimajući ikonografiju povijesnih avangardi te koristeći se simbolima totalitarnih režima, čime oduvijek izazivaju burne reakcije javnosti.

U takvom izdanju nije iznenađenje da Ljeto u MSU! uz Jadransko okuplja mnoštvo raznolike publike i time predstavlja idealno mjesto susreta zabave, umjetnosti i kulture. Cijena ulaznice za veliku završnicu Laibach groznice uz dodatni program iznenađenja iznosi 99 kuna.

Ulaznica, kao i svake subote, vodi posjetitelje i u Art kino Metropolis. Ove subote pogledajte na što je sve spreman stogodišnjak koji odbija prihvatiti da su njegove avanture stvar prošlosti u velikom međunarodnom kino-hitu ‘Stogodišnjak koji je izišao kroz prozor i nestao’. Osim za koncert i kino, ulaznica od 11 do 22 sata na dan koncerta vrijedi i za izložbu o umjetničkoj školi s početka 20. stoljeća Bauhausu te o velikanima iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH koji su u njoj stasali.

M. L. / Foto: Anto Magzan i Tomislav Miletić (Pixsell)


Laibach-Spectre (foto Maya Nightingale)
Laibach: Novi album Spectre

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,