Lana Barić: Najbolja glumica 49. FEST-a

Lana Barić proglašena je najboljom glumicom 49. izdanja Međunarodnog filmskog festivala FEST-a u Beogradu, za ulogu u filmu ‘Tereza37’ za kojeg potpisuje i scenarij.Glavni FEST-ov žiri, kojeg čine glumac Igor Đorđević, redatelj Dane Komljen, redatelj i scenarist Zaharijas Mavroidis, glumica Dubravka Kovjanić te redateljica Ines Tanović, dodijelio je Lani Barić nagradu za najbolju žensku ulogu ‘za hrabru, temeljnu kreaciju žene u potrazi za slobodom.’

‘Dobili smo jako puno nagrada za ovaj film, ali ja nisam dobila za glumicu, tako da sam presretna,’ rekla je Lana Barić na svečanoj dodjeli.

Glumica svoj lik u filmu opisuje kao ‘vrstu osobe koju bi, možda vrlo ružno mogli nazvati sporednim likom svog života’. No, kako kaže, ona joj je poželjela dati dovoljno prostora da postane glavni lik ‘jer je u njoj sukus svega onoga što je problematika pozicije žene u Dalmaciji, i općenito u balkanskim društvima. U nju sam upisala svoja iskustva, kao i iskustva žena moje obitelji i mojih prijateljica. Ona na neki način jest bazirana na dalmatinskim ženama koje poznajem i jako volim. Imamo divne ženske uloge, što u našoj kinematografiji nije često, i nadam se da neće biti presedan,’ dodala je Barić.

Projekcija na FEST-u, ‘Terezi37’ bila je srpska premijera, a reakcija beogradske publike bila je i više nego pozitivna. ‘Predivno iskustvo rasprodane projekcije u kinu! Nakon već doživljenih iskustava uživo s publikom u Hrvatskoj na prošlogodišnjim ljetnim projekcijama, divno je bilo osjetiti da i publika van naših granica na isti način reagira tijekom cijelog filma. Pljesak kojim su nas dočekali na pozornici, a potom istim i ispratili dugo nakon predstavljanja, zasigurno ću pamtiti,’ rekla je o premijernoj projekciji u beogradskoj Kombank dvorani producentica filma Irena Marković.

Cijeli popis nagrađenih filmova 49. FEST-a možete pronaći ovdje.

HAVC/ Foto: FEST


Tagged: , , , , , , , , , , , ,