Lana Žaja: Povijest umjetne inteligencije

Knjiga ‘Povijest umjetne inteligencije’ dr. sc. Lane Žaje predstavljena je u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

‘Umjetna inteligencija najveći je događaj u ljudskoj povijesti. Ili najgori. To još ne znamo’, riječi su popularnog fizičara Stephena Hawkinga.

Kako se umjetna inteligencija sve brže integrira u svakodnevni život, njezin potencijal za poboljšanje ljudskih uvjeta postaje sve očitiji. O ovoj zanimljivoj temi, dr. sc. Lana Žaja napisala je važnu knjigu ‘Povijest umjetne inteligencije’, koju je predstavila u Hrvatskom državnom arhivu. Uz sjajnog moderatora Acu Momčilovića, suosnivača Globalnog instituta za etiku umjetne inteligencije, događaj je obilježila zanimljiva rasprava o razvoju umjetne inteligencije, njezinim utjecajima na društvo i buduće tehnološke izazove.

Sudjelovanje prof. dr. sc. Zdenka Kovačića, voditelja LARICS-a s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, te izv. prof. dr. sc. Svena Maričića, voditelja laboratorija za robotiku i umjetnu inteligenciju na Tehničkom fakultetu putem videopoziva, dodatno je obogatilo promociju. Autorica Lana Žaja naglasila je važnost čovjeka kao središta svakog istraživanja umjetne inteligencije, a postavila su se i brojna filozofska pitanja: mogu li strojevi posjedovati emocije? Kako osigurati programiranje i uporabu računala na odgovoran i etičan način? Kako balansirati između neograničenih mogućnosti koje umjetna inteligencija nudi i rizika koje nosi? Kakve nas sve prednosti čekaju i koji izazovi stoje pred nama? Hoće li nas sve veća ovisnost o tehnologiji dovesti do toga da postanemo ‘gluplji’, gubeći sposobnost kritičkog razmišljanja? Bez obzira jeste li stručnjak u području, istraživač ili samo znatiželjnik željan novih saznanja, ova knjiga nudi ponešto za svakoga.

Promocija je ujedno bila i prilika za duboko promišljanje o dvostrukim oštricama tehnologije, našoj ovisnosti o umjetnoj inteligenciji i mogućim opasnostima koje umjetna inteligencija može predstavljati za ljudsku vrstu.
Knjiga ‘Povijest umjetne inteligencije – informacijsko komunikacijski aspekti u umjetnoj inteligenciji’ nije samo akademska studija; to je poziv na buđenje za sve nas u eri digitalne transformacije. Ona nas potiče da budemo svjesni utjecaja koji umjetna inteligencija ima na naše živote i da aktivno sudjelujemo u oblikovanju budućnosti u kojoj tehnologija služi čovječanstvu, a ne obrnuto. Kroz ovu knjigu, steći ćemo, ne samo znanje, već i mudrost potrebnu za navigaciju u sve kompleksnijem svijetu umjetne inteligencije. I ostaje nam vidjeti hoće li umjetna inteligencija biti najbolje ili najgore što nam se dogodilo.

P.R. / Foto: Tina Miholić


Dražen Oreščanin: O poduzetništvu i umjetnoj inteligenciji


Tagged: , , , , , , ,