Lerotićevo Sigurno mjesto hrvatski kandidat za Oscara

U konkurenciji od devet filmova, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) odabralo je ‘Sigurno mjesto’ Jurja Lerotića za hrvatskog kandidata za 95. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.

Petnaest članova Komisije HDFD-a tajnim je glasovanjem u prvom krugu natpolovičnom većinom odlučilo da će film ‘Sigurno mjesto’ redatelja Jurja Lerotića i producentice Miljenke Čogelje (Pipser), biti predstavnik hrvatske kinematografije na 95. nagradi Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti.

‘Zahvaljujemo se Hrvatskom društvu filmskih djelatnika. Iako je riječ o filmu koji nas suočava s teškim temama kao što su suicid, mentalna bolest i nemoć bolesnika, obitelji i sustava pred bolešću, to nije glavna tema filma – ono što je u njemu dominantno su podrška obitelji i neizmjerna ljubav između dva brata’, izjavila je producentica Čogelja. ‘Veseli nas što se uzbudljivi festivalski početak s Locarna i Sarajeva nastavlja u obliku hrvatske kandidature za nagradu Oscar. Važno je napomenuti da je međunarodni plasman i promociju filma nedavno preuzela uspješna međunarodna kompanija Cercamon pa nas čeka zajednički put dalje i što se tiče ove kampanje’, dodala je.

‘Čestitam ekipi filma i svima koji su sudjelovali u njegovu stvaranju. Mene impresionira da tko god da pogleda ovaj film, uvijek je riječ o jednoglasnoj pohvali, što se rijetko dešava. Ove smo godine imali niz jako dobrih ostvarenja i konkurencija je bila zaista kvalitetna’, rekao je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich.

Debitantski dugometražni film Jurja Lerotića svjetsku premijeru imao je na prestižnom Filmskom festivalu u Locarnu na kojem se ovjenčao s čak tri nagrade: za najboljeg redatelja, najboljeg glumca (Goran Marković) i za najbolji prvi dugometražni igrani film. Time je ‘Sigurno mjesto’ postao prvi hrvatski film od osamostaljenja koji je na festivalu A kategorije osvojio tri nagrade.

Osim toga, ‘Sigurno mjesto’ proslavio se i na Sarajevo Film Festivalu, osvojivši Srce Sarajeva za najbolji igrani film, dok je redatelj Lerotić osvojio i Srce Sarajeva za najbolju mušku ulogu. Filmu je u Sarajevu pripala i nagrada CICAE koju dodjeljuje Međunarodna konfederacija umjetničkih kina za najbolji film u kategoriji igranog filma te nagrada Cineuropa koju dodjeljuje istoimeni portal posvećen europskoj kinematografiji.

‘Sigurno mjesto’ progovara o iznenadnom pokušaju suicida koji otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije – spasiti bližnjega. Film se temelji na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića.

Režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić koji je i glavni glumac, a uz njega glume Goran Marković te Snježana Sinovčić Šiškov. Direktor fotografije filma je Marko Brdar, montažer Marko Ferković, scenografkinja Jana Plećaš, a kostimografkinja Katarina Pilić. ‘Sigurno mjesto’ nastalo je u produkciji tvrtke Pipser, a producentica filma je Miljenka Čogelja, dok su hrvatski koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić).

Film je nastao u suradnji sa slovenskom produkcijom December, a financijski su ga podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar. Uz to, film je osvojio nagradu za razvoj projekta Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa Sarajevo Film Festivala.

Film ‘Sigurno mjesto’ HDFD je odabrao između devet filmskih ostvarenja: igranih filmova ‘Baci se na pod’ Nine Violić, ‘Divljaci’ Darija Lonjaka, ‘Illyricvm’ Simona Bogojevića Naratha, ‘Nosila je rubac črleni’ Gorana Dukića, ‘Stric’ Andrije Mardešića i Davida Kapca, ‘Šesti autobus’ Eduarda Galića te dokumentarnih filmova ‘Veće od traume’ Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski i ‘Tvornice radnicima’ Srđana Kovačevića.

Foto: HAVC / promo


Lerotićevo Sigurno mjesto najbolje na Sarajevo Film Festivalu

Tagged: , , , , , , , ,