Lerotićevo Sigurno mjesto najbolje na Sarajevo Film Festivalu

Sarajevo Film Festival završio je svjetskom premijerom filma ‘Praznik rada’ Pjera Žalice i svečanom dodjelom nagrada Srce Sarajeva koje su uručene najboljim redateljima i redateljicama, glumcima i glumicama te dugometražnim igranim, dokumentarnim, studentskim i kratkim filmovima koji su prikazani u okviru Natjecateljskog 28. izdanja Sarajevo Film Festivala.

Na festivalu je prikazano 230 filmova iz 62 zemlje, a za nagrade Srca Sarajeva u natjecateljskim programima Sarajevo Film Festivala natjecao se 51 film. Od ukupno osam filmova u Natjecateljskom programu – igrani film, četiri filma zabilježila su svjetsku, a četiri regionalnu premijeru.

O najboljem filmu u navedenoj kategoriji odlučivao je žiri u sastavu: redatelj i scenarist Sebastian Meise (Austrija) koji je ujedno bio i predsjednik žirija, scenaristica i redateljica Antoneta Alamat Kusijanović (Hrvatska, SAD), producent Katriel Schory (Izrael), redateljica, scenaristica i producentica Lucille Hadžihalilović (Francuska) te glumac Milan Marić (Srbija).

Srce Sarajeva za najbolji film dobio je film redatelja Juraja Lerotića ‘Sigurno mjesto’. Lerotić je ujedno osvojio i nagradu za najboljeg glumca.

Srce Sarajeva za najbolju režiju osvojila je Maryna Er Gorbach za film ‘Klondike’, Srce Sarajeva za najbolju glumicu osvojila je Vicky Krieps za svoju ulogu u filmu ‘Korzet’, redateljice Marie Kreutzer.

U Natjecateljskom programu – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala, prema izboru selektorice Rade Šešić uvrštena su 22 filma, a o najboljem je ove godine odlučivao žiri u sastavu Hilal Baydarov (redatelj, Azerbejdžan), Salome Jashi (redateljica, Gruzija), Margje de Koning (umjetnička direktorica festivala Movies that Matter, Nizozemska).

Srce Sarajeva u toj kategoriji osvojio je ‘Muzej revolucije’ Srđana Keča.

Posebna priznanje žirija za kratki dokumentarni film otišlo je u ruke Ante Zlatka ‘Stolice za Babajanju’, a posebnu nagradu dodjelili su filmu ‘Krhko sjećanje’ Igora Ivanka.

Najbolji kratki dokumentarni film ovogodišnjeg SFF-a je ‘Mi,… kompozicija’ Visara Jusufija.

Nagrada Human Rights u okviru dokumentarnog programa otišla je u ruke Vedrane Pribačić za film ‘Veće od traume’.

U Natjecateljskom programu – kratki film, prema odluci selektorice Elme Tataragić, ove godine u konkurenciji je bilo 10 filmova, dok je Asja Krsmanović, selektorica Natjecateljskog programa u program studentskog filma uvrstila 11 filmova. Žiri Ido Abram (zamjenik direktora EYE Film Filmmuseum, Kraljevina Nizozemska) Morgane Dziurla-Petit (redateljica, Francuska), Christos Massalas (redatelj, Grčka) najboljim kratkometražnim filmom proglasio je ‘Naopako’ redatelja Balazsa Turaia. Posebno priznanje žirija u kategoriji kratkog filma dodijeljeno je djelu ‘Pet poslijepodne kraj mora’, Valentina Stejskala.

Srce Sarajeva u kategoriji Najbolji studentski film dobili su Josip Lukić i Klara Šovagović za film ‘Nije zima za komarce’.

Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti dodijelio je žiri u sastavu Marta Popivoda (redateljica, videoumjetnica, istraživačica, Srbija), Selma Spahić (redateljica, Bosna i Hercegovina) i Miguel Valverde (producent, scenarist, Portugal), a nagrada je otišla u ruke Charlotte Wells za film ‘Poslije sunčanja’.

A.P.G. / Foto: Priredba Studio promo

Filmu Sigurno mjesto tri nagrade u Locarnu

Tagged: , , , , , , , , ,