Otvoren 28. Sarajevo Film Festival

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu otvoren je 28. Sarajevo Film Festival (SFF).Započeo je projekcijom filma ‘Trokut tuge’ Rubena Östlunda, dobitnika Zlatne palme u Cannesu, kojem je prije projekcije u Ljetnom kinu Coca-Cola uručeno Počasno Srce Sarajeva.

Ovaj film, za koji Östlund potpisuje i scenarij, koprodukcija je Švedske, Njemačke, Francuske i Velike Britanije. Jedan od suradnika u produkciji je Obala Art Centar iz Sarajeva, u kojem su bivši direktor festivala Mirsad Purivatra i sadašnji Jovan Marjanović.Na ceremoniji otvorenja, Počasno Srce Sarajeva dodijeljeno je i scenaristu, redatelju i producentu Sergeju Loznitsi, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. U okviru programa Posvećeno (Tribute to) prikazivat će se retrospektiva njegovih odabranih igranih, dokumentarnih i kratkih filmova. Oba laureata održat će svoj Masterclass u nedjelju 14. kolovoza, u Narodnom pozorištu.

Svečano otvorenJe vodila je BiH glumica Helena Vuković, koja je ostvarila glavnu ulogu u filmu Danisa Tanovića ‘Deset u pola’. Na SFF-u će se prikazati 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa, od kojih će čak 54 imati svjetsku premijeru. Za nagrade Srce Sarajeva u natjecateljskim programima natječe se 51 film.

A. P. / Foto: SFFTagged: , , , , , , , , , , , , ,