Trokut tuge na otvorenju Sarajevo Film Festivala

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, švedskom redatelju Rubenu Östlundu bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva.Njegov najnoviji film ‘Trokut tuge’, dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu, otvorit će 28. Sarajevo Film Festival, koji se održava od 12. do 19. kolovoza. Počasno Srce Sarajeva Östlundu će biti uručeno na svečanoj ceremoniji otvaranja Festivala, prije projekcije filma ‘Trokut tuge’ u sklopu Open Air programa.

Ovaj film za koji Östlund potpisuje i scenarij, koprodukcija je Švedske, Njemačke, Francuske i Velike Britanije. Jedan od koproducenata je Obala Art Centar iz Sarajeva (Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović), u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra – Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) ‘Sarajevo grad filma za globalne ekrane’ (SCF GS). Östlund je bio predsjednik žirija Natjecateljskog programa – igrani film 25. Sarajevo Film Festivala.

‘Trokut tuge’ je satira koja razotkriva uloge i klase: Carl i Yaya, manekenski par, prolaze kroz uzbuđenje Milanskog tjedna mode prije nego što otputuju na ekskluzivno krstarenje jahtom po Karibima. Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprijekorno. Loše vrijeme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom te završava brodolomom. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije.

Uloge u filmu ostvarili su Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Burić, Jean-Christophe Folly, Iris Berben, Dolly De Leon, Sunnyi Melles, Amanda Walker, Oliver Ford Davies, Arvin Kananian, Carolina Gynning i Ralph Schicha.

Ruben Östlund rođen je 1974. u Švedskoj. Njegov prvi igrani film ‘Mongoloid s gitarom’ osvojio je nagradu Fipresci na Filmskom festivalu u Moskvi 2005. godine. Počevši s njegovim drugim igranim filmom ‘Nesvjesno’, koji je premijerno prikazan u programu Un Certain Regard, svi Östlundovi filmovi prikazani su u Cannesu. Zlatnog medvjeda u Berlinu osvojio je s kratkim filmom ‘Incident kod banke’. Treći igrani film ‘Igra’, premijerno mu je prikazan u programu Directors’ Fortnight Filmskog festivala u Cannesu gdje je osvojio nagradu Coup de Coeur, nominacije za nagradu Europskog parlamenta LUX te najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu Nordic Prize. Njegov četvrti igrani film ‘Turist’ premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard festivala u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija. Film je nominiran za Zlatni globus i ušao je u uži izbor za Oscara. Östlundov peti igrani film ‘Kvadrat’ osvojio je Zlatnu palmu u Cannesu i nominiran je za Oscar za najbolji film na stranom jeziku.

M. R. / Foto: Fredrik Wenzel


Tagged: , , , , , , , , , ,