Purivatra više nije direktor Sarajevo Film Festivala

Mirsad Purivatra, osnivač Sarajevo Film Festivala (SFF), napušta poziciju direktora Festivala koju je obnašao u proteklih 27 godina. Uubuduće će obavljati funkciju predsjednika Udruženja Obala Art Centar pod čijim okriljem djeluje SFF.‘Ponosan sam na sve što smo napravili u proteklih 27 godina postojanja Festivala. Krenuli smo od nule, u vrijeme opsade našeg grada, a danas smo institucija na koju s poštovanjem gledaju i na koju rado dolaze filmski autori i filmska industrija regije i svijeta. Bilo je to putovanje na kojem smo se susretali s mnogim izazovima. Uz timski rad koji je bio naša prepoznatljivost svih ovih godina, izazove smo pretvarali u uspješne projekte, uvijek iznova postavljajući i osvajajući visoke standarde. Sve ovo vrijeme bili smo posvećeni našoj misiji da otkrivamo, podržavamo i promoviramo domaće i regionalne filmske autore i industrije. Sretan sam što je Sarajevo Film Festival postao najznačajnija platforma za razvoj bosanskohercegovačke filmske industrije i koprodukcije u regiji te samim tim i dio brojnih uspješnih priča o bosanskohercegovačkom filmu i filmu cijele regije. Posebno zadovoljstvo je spoznaja da je tim koji sam vodio protekla tri desetljeća Sarajevu podario jedan veliki brand koji ga širom svijeta promovira kao grad kulture i filma. Kao direktor Festivala imao sam čast i zadovoljstvo ugostiti najbolje bosanskohercegovačke i regionalne filmske autore, kao i neke od najznačajnijih filmskih stvaratelja današnjice koji su postali svojevrsni ambasadori Sarajeva i Sarajevo Film Festivala. Među njima su: Paweł Pawlikowski, Mike Leigh, Darren Aronofsky, Morgan Freeman, Nuri Bilge Ceylan, Angelina Jolie, Robert De Niro, Steve Buscemi, Willem Dafoe, Brad Pitt, Gaspar Noe, John Cleese, Juliette Binoche, Isabelle Huppert, Alejandro González Iñárritu, Alfonso Cuarón, Wim Wenders, Bono Vox i mnogi drugi’, izjavio je Purivatra.

Purivatra će kao predsjednik Obala Art Centra i dalje raditi na strateškom razvoju SFF-a, a o planovima za budućnost kaže: ‘Biti na čelu Sarajevo Film Festivala nosilo je veliku odgovornost i od mene je tražilo potpunu posvećenost projektu. Odluku o promjeni pozicije donio sam s iskrenim uvjerenjem da je ona ispravna i za mene i za Festival. I dalje ću biti dio tima koji će voditi brigu o njegovu zdravom razvoju i svim strateškim pravcima djelovanja. Vjerujem da će mi ova odluka o odlasku s pozicije direktora omogućiti da se posvetim i nekim idejama za koje do sada nisam imao vremena. Moja strast i energija ostaju i dalje vezani za projekte iz područja filma i kreativne industrije. Jedan od njih je već uspostavljeni kreativni hub Ponta Lopud’, kaže Purivatra.

Na poziciji direktora naslijedit će ga Jovan Marjanović, koji je do sada rukovodio festivalskim Odjelom za industriju i bio ko-direktor SFF-a.

‘Jovan Marjanović je, slobodno mogu reći, dijete Festivala. Pridružio nam se kao devetnaestogodišnjak, nakon završene srednje škole, rastao je uz Sarajevo Film Festival, pokazao istinski talent za kreativnu industriju, završio prestižne škole, napravio odličnu poslovnu mrežu u svijetu filmske industrije i vjerujem da će biti izvrstan lider koji će biti u stanju voditi i tim i Festival u pravom smjeru’, dodao je za kraj Mirsad Purivatra.

A. P. / Foto: SFF


Tagged: , , , , , , ,