Jasmila Žbanić: Film o legendarnom sarajevskom gradonačelniku

Sarajevo Film Festival (SFF) će prije svečanog otvorenja u četvrtak, 11. kolovoza u Ljetnom kinu Coca-Cola, upriličiti specijalnu predfestivalsku projekciju radne verzije filma Jasmile Žbanić o Emeriku Blumu.Jasmila Žbanić i produkcija Deblokada tragaju za filmskim arhivom, fotografijama i pričama o Emeriku Blumu, legendarnom direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva. Odlučili su se za projekciju filma koji nije u potpunosti završen, kako bi građanima Sarajeva pokazali šta su do sada našli i kako bi građani mogli pomoći završetku filma. Ovo je unikatan proces gdje u stvaranju filma mogu sudjelovati svi građani. Ovaj eksperiment će posebno biti zanimljiv mladima jer će im otkriti priču o Bosni i Hercegovini koja će im se činiti kao znanstvena fantastika.

Emerik Blum je u ratom razrušenoj BiH od malog biroa s nekoliko zaposlenih napravio uspješnu svjetsku firmu Energoinvest koja je vodila BiH i cijelu Jugoslaviju naprijed u danas nezamislive uspjehe i prosperitet. U Energoinvestu su zaposleni koristili kompjutere već 1970-ih godina, e-mail komunikaciju 1980-ih, proizvodili su u svojim tvornicama i izvozili na sve kontinente. Svaki radnik od firme je dobivao stan i besplatan godišnji odmor. Kako je to bilo moguće? I jesu li građani BiH zaboravili tko su i što su nekada bili uz ljude kao što je Emerik Blum? – pitanja su koja postavlja Jasmila Žbanić.

Nakon Drugog svjetskog rata u uništenoj, ruralnoj Bosni i Hercegovini, zemlji nepismenih ljudi, Emerik Blum stvara veliku i uspješnu svjetsku kompaniju Energoinvest. Kroz unikatni model poslovanja, različit od socijalizma Istočnog bloka i kapitalističkog Zapada, tvrtka donosi ogroman profit i progres čitavoj Jugoslaviji. Direktor Blum i njegovi suradnici stvaraju čudo!

A. P. / Foto: SFF


Tagged: , , , , , , ,