Lider invest: Najbolje proizvodne investicije

Lider invest – izbor najboljih velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija u Hrvatskoj, u organizaciji poslovnog tjednika Lider, provodi se šestu godinu zaredom, a nastavlja se i 2022.Nominacije investicija trajale su do početka rujna i tijekom tog razdoblja održali su se investicijski forumi u Splitu, Varaždinu, Rijeci i Osijeku. Cilj projekta jest prepoznavati i promicati investicije koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodanu vrijednost te primjerom i stečenim iskustvima jačaju povjerenje u institucionalne i pravne okvire potrebne za stvaranje pozitivnog ozračja koje će privući buduće ulagače.

Stručni odbor odabrao je dobitnike nagrada i priznanja Lider invest. Dobitnici su investicijski pothvati devet tvrtki. Nagradu za najbolje proizvodne investicije Lider invest 2021. dobile su tvrtke LNG Hrvatska, Press Glass, Rasco tvornica komunalne opreme i Oprema.

Unatoč pandemiji, tvrtka LNG Hrvatska dovršila je u roku investiciju vrijednu 234 milijuna eura – izgradnju terminala i konverziju FSRU broda, koji su početkom godine krenuli s radom. LNG Hrvatska je time osigurao nagradu 100% Lider invest u kategoriji velike investicije.

U drugoj fazi investicijskog ciklusa Press Glass je uložio 34 milijuna kuna u kupnju tri nove proizvodne linije, strojeva i opreme, nadogradnju peći za kaljenje i izgradnju solarne elektrane kapaciteta 1MW. Zbog toga je stručni tvrtku Press Glass nagradio nagradom 100% Lider invest – srednja investicija. Nagradu za srednju investiciju dobila je i tvrtka Rasco. Ona je u investicijskom ciklusu vrijednom gotovo stotinu milijuna kuna izgradila upravnu zgradu, nadogradila postojeće proizvodne hale, opremila skladišta te uložila u sunčanu elektranu i u rješenje za upravljanje ljudskim potencijalima.

Nagrada 100% Lider invest – mala investicija dodijeljena je tvrtki Oprema, koja je lani završila dva projekta. U suradnji s Tehničkim veleučilištem Zagreb proveli su sedam milijuna kuna vrijedan projekt istraživanja i razvoja novog, ekološkog pametnog proizvoda, a za 2,3 milijuna kuna uloženih u sunčanu elektranu kojom smanjuju ugljični otisak i isporuku energije za 44 posto.

Stručni odbor, kojim predsjeda ekonomist Mladen Vedriš, odabrao je i četiri tvrtke kojima su dodijeljene posebne nagrade i priznanja Lider invest. Posebnu nagradu Stručnog odbora za poticanje regionalnog razvoja dobila je Ljekarna Splitsko.dalmatinske županije, koja je uložila je sto milijuna kuna vlastitih sredstava u izgradnju Galensko-analitičkog laboratorija u Dugopolju.

Nagradu za održivi razvoj dobila je tvrtka Solvis. Ovaj proizvođač solarnih modula uložio je 1,9 milijuna kuna u nova softverska rješenja i hardversku opremu u okviru projekta Solvis IT 2018 kako bi unaprijedio učinkovitost poslovnih procesa, povećao izvoz i konkurentnost.

Posebnu nagradu Slavko Krajcar za tehnološke inovacije i izvoz dobila je tvrtka Eonex. Uložili su 49,5 milijuna kuna u izgradnju proizvodnog pogona i opremu potrebnu za proizvodnju inovativne osteosintetske pločice implantata za uspješnije liječenje prijeloma kostiju. Pritom su primijenjeni koncepti industrije 4.0 i postignuta je visoka razina automatizacije.

Employee Lider invest pripao je tvrtki Bauwerk Group Hrvatska, koja je uložila je više od 135 milijuna kuna u izgradnju pogona za primarnu i finalnu obradu drva, prateću infrastrukturu i nabavu radnih strojeva. Tom je investicijom zaposleno 160 novih djelatnika.

Posebnu nagradu Eco Lider invest za investiciju koja je najviše pridonijela održivom razvoju i kvaliteti života građana te zaštiti prostora i okoliša dobila je tvrtka Oprema. Partneri ovog projekta su : Europska investicijska banka, Europska komisija, Hamag Bicro, Hrvatska gospodarska komora, Zaklada Konrad Adenauer i Grad Kutina.

T. R. / Foto: Ratko Mavar


Tagged: , , , ,