Lisinski: Saska državna kapela Dresden

Koncertna direkcija Zagreb predstavlja koncert Saske državne kapele Dresden pod dirigentskom palicom maestra Myung-Whun Chunga u okviru jednog od najdugovječnijih glazbenih ciklusa ‘Svijet glazbe’.

Saska državna kapela DresdenNa pozornicu zagrebačke dvorane Lisinski, večeras (četvrtak 17. listopada u 19.30 sati) stupit će jedan od najstarijih svjetskih orkestara koji je 1548. utemeljio princ Moritz von Sachsen.

Myung-Whun Chung, prvi gost-dirigent Saske državne kapele Dresden, jedan je od najglasovitijih i najenergičnijih dirigenata današnjice, a s Orkestrom surađuje od 2001. godine.

Na velikoj pozornici dvorane Lisinski ravnat će ansamblom od stotinu vrhunskih glazbenika. Pred zagrebačkom publikom ovom će prigodom izvesti 9. Mahlerovu Simfoniju, poznatu po tome što je ujedno i posljednja dovršena iz njegova bogatog opusa. Koncertom u Zagrebu, orkestar započinje osmodnevnu turneju u okviru koje će nastupiti u Ljubljani, Milanu, Torinu, Innsbrucku i Linzu.

Već gotovo pet stoljeća, Saska državna kapela Dresden jedan je od vodećih orkestara u svijetu. U iznimno dugoj glazbenoj tradiciji brojni istaknuti dirigenti i instrumentalisti ostavili su svoj pečat, a među njima i Heinrich Schütz, Carl Maria von Weber, Richard Wagner, Ernst von Schuch, Fritz Reiner, Karl Böhm, Joseph Keilberth, Rudolf Kempe, Kurt Sanderling, Giuseppe Sinopoli i mnogi drugi. Uz orkestar se veže i ime Richarda Straussa čijih je devet opera premijerno izvedeno u Dresdenu.

Menart

Tagged: , , , , , , , , , , ,