Live Zagreb: Trostruki CD operne dive Dunje Vejzović

U Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) predstavljen je trostruki album ‘Live Zagreb’ koji sadrži do sada neobjavljene snimke nastupa svjetski ugledne hrvatske primadone, Dunje Vejzović.

Riječ je o nastupima sa Zagrebačkim solistima 1986., 1996. i 1997., Zagrebačkim gitarskim trijom 1996. i sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem dirigenta Pavla Dešpalja, 1985. godine.

‘Toliko sam imala u karijeri posla da sam samo svoje snimke stavljala negdje u kut i sada kad sam imala nešto više vremena prilikom pospremanja, uskrsnule su neke koje sam imala priliku i po prvi puta poslušati. Iako nisam uspjela doći do kvalitetnijih materijala, zahvaljujući tonskom majstoru Vjekoslavu Nježiću, snimke s kasetica uspješno smo digitalizirali i pripremili za ovo izdanje’, rekla je Dunja Vejzović i dodala kako su joj jako važne ove snimke nastale u njezinu rodnom gradu gdje je uvijek pjevala za dušu.

Našoj opernoj divi posebni su nastupi sa zagrebačkim umjetnicima: s Filharmonijom izvodi ulomke iz Verdijevih opera ‘Gusar’, ‘Macbeth’, ‘Krabuljni ples’ i ‘Moć sudbine’ uz dodatak izvedbe Ponchiellijeve skladbe ‘La Gioconda’.

’35 godina je prošlo od ove snimke sa Zagrebačkom filharmonijom, a nekolicina kolega koji su bili tada članovi rekli su mi da je gospođa Vejzović bila izuzetno precizna i nevjerojatan profesionalac. Drago nam je da je ova snimka i danas prepoznata te da krasi ovaj nosač zvuka, kao i što Republika Hrvatska i grad Zagreb imaju jednu ovakvu divu, što je zaista rijetkost’, istaknuo je Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije.

Sa Zagrebačkim solistima izvodila je djela Pergolesija. majstora baroka Monteverdija, Händela i Purcella, te Respighija, dok je sa Zagrebačkim gitarskim trijom izvodila španjolske pjesme u obradama Darka Petrinjaka.‘Iako je prošlo 25 godina od vremena kada smo radili taj program još uvijek mi taj zvuk i njezin veličanstveni glas odzvanjaju ušima. Raditi s tako vrhunskom glazbenicom koja ima toliko umjetničkog iskustva iza sebe je jedinstveni doživljaj’, naglašava István Römer iz Zagrebačkog gitarskog trija za koji je Dunja Vejzović imala posebne riječi hvale, a prisjetila se i velikog Gorana Listeša koji nas je nedavno, nažalost, prerano napustio.

Uz spomenute, na predstavljanju izdanja u HGZ-u prisustvovali su i drugi kolege i prijatelji umjetnici, a sve je izvrsno moderirao Zlatko Madžar: ‘Jednostavno, gospođa Vejzović je jedinstvena glazbenica, ali i jedinstven čovjek. Taj cijeli skup njezinih umijeća, znanja i rezultat na pjevačko-pedagoškom području je nešto što se vrlo rijetko susreće i u većim kulturama od Hrvatske, a u smislu mnogoljudnosti i broja umjetnika. Nevjerojatno je da nakon tolikih godina, od vremena kada je studirala i diplomirala grafiku i pjevanje, njezin žar stvaranja ne prestaje ni dan-danas.’

Trostruki album Dunje Vejzović ‘Live Zagreb’ popraćen je s bogatim sadržajima, njezinom biografijom, ali i isječcima glazbenih recenzija cijenjenih kritičara, dok ilustrirano likovno oblikovanje potpisuje Daniel Ille na fotografije Christiana Romanowskog. Album je objavljen u zajedničkoj nakladi Croatia Recordsa i Nero Visiona, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

C. R. / Foto: Samir Cerić KovačevićTagged: , , , , ,