Livio Badurina: Izložba videoinstalacija u HNK-u

Prvak Drame Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu, Livio Badurina predstavit će se publici videoizložbom ‘Dnevnik jednog glumca – Prostor nastajanja i nestajanja’.

Održat će se uoči Svjetskoga dana kazališta u foajeu zagrebačkoga HNK-a. Izložbu videoinstalacija bit će moguće posjetiti od 25. ožujka do 3. travnja.

Izložba je rezultat eksperimentiranja Livija Badurine s dinamikom i statikom u kreativnom procesu koji traje već gotovo dva desetljeća te uključuje niz multimedijalnih radova. Riječ je o pet videouradaka u kojima se isprepliću fotografija i video snimljeni fotoaparatom i mobitelom tijekom nastajanja pojedinih predstava.

Na izložbi će biti prikazani videozapisi nastajanja predstava ‘Medeja’ Tomaža Pandura, ‘Edip’ Eduarda Milera, ‘I konje ubijaju, zar ne?’ Ivice Boban, ‘Kraljevo’ Ozrena Prohića i ‘Mi smo kraljevi a ne ljudi’ Matije Ferlina.

Ovo nije prva samostalna izložba Livija Badurine; izlagao je 2009. i 2022. u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara te u zagrebačkome HNK-u.

Premda joj je svojevrsna teatričnost inherentna, videoinstalacija je nešto suštinski različito od žive scenske izvedbe. U ovoj koju Livio Badurina postavlja u zamračeni foaje HNK vrtložeći slojevi osjetilnog pamćenja izglobljuju značenje riječi glumac. Slavni filozof, autor knjige ‘Mislilac na pozornici’, jedno predavanje započinje citirajući Cioranovu rečenicu ‘Poezija se ne nameće, ona se izlaže’, i nastavlja tvrdnjom da je ta rečenica točna prije svega zato što jezik poezije vezuje uz gestu koja se usuđuje istupiti naprijed. U ‘Dnevniku glumca’ Livija Badurine prepoznajem upravo takvu gestu – poeziju, obrazložila je povjesničarka, teoretičarka umjetnosti i kustosica Leonida Kovač.

I. G. / Foto: HNK

Tagged: , , , , , , , ,