Luksuzno izdanje prve hrvatske tiskane knjige

Nakon godinu dana duge pripreme objavljen je ‘Misal po zakonu rimskoga dvora’ iz 1483. godine. Ovo luksuzno faksimilno izdanje prva je hrvatska tiskana knjiga, a otisnuta je samo 28 godina nakon dovršetka Gutenbergove Biblije.

S njome smo se pridružili onim malobrojnim europskim narodima koji imaju svoje inkunabule. Knjiga je to koja je izvanredna od prve do posljednje stranice te jedna od najljepših i najvrednijih knjiga iz naše ionako bogate kulturne baštine.

Kako bi se današnjim čitateljima približila jedna od najvažnijih knjiga u povijesti Hrvatske, ovo veličanstveno izdanje pripremljeno je u izdavačkom pothvatu godine u suradnji Katedre Čakavskog sabora Roč, Staroslavenskoga instituta, Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Mozaika knjiga.

Komplet ‘Misal po zakonu rimskoga dvora’ uključuje faksimil originalnog ‘Misala po zakonu rimskoga dvora’ iz 1483. godine, transliteraciju ‘Misala po zakonu rimskoga dvora’ (prvi cjeloviti prijevod s glagoljice na latinicu), popratnu knjigu sa znanstvenim tekstovima o Misalu koju su napisali renomirani hrvatski znanstvenici i stručnjaci, zaštitni ovitak izrađen po mjeri knjige, pamučne rukavice za listanje, kutiju za popratne knjige (transliteraciju i znanstvene tekstove) te rezervacijski i vlasnički list.

Ovo izdavačko remek-djelo oduševit će vas od prve do posljednje stranice, a kao njezin vlasnik čuvat ćete ga u svojoj biblioteci kao rijetku dragocjenost. Budući da je naklada strogo limitirana i više neće biti ponovljena, svaki će primjerak biti numeriran jedinstvenim brojem, a samim time postat će i unikatan. Svi kupci prestižnog ‘Misala po zakonu rimskoga dvora’ primit će zajedno s knjigom i potvrdu o vlasništvu. Uz to, knjiga je ručno uvezana i pomno ukoričena u najfiniju teleću kožu i krasi je skupocjeni pozlaćeni rub, što također pridonosi njezinoj luksuznosti.

Izdanje je to kolekcionarskog značaja koje će biti otisnuto u svega 150 primjeraka i kojem će s godinama vrijednost samo rasti. Stoga je namijenjeno ljubiteljima knjiga, kolekcionarima, proučavateljima glagoljice te svima ostalima koji znaju cijeniti i vole posjedovati izdanja od neprocjenjive nacionalne i kulturne važnosti.

M.H. / Foto: Mateo Šimonović


Nakon 650 godina: Luksuzno izdanje Misala kneza Novaka


Tagged: , , , , , , , ,