Lupino u Sisku: Vintage fotografije za pomoć djeci pogođenoj potresom

U novom prostoru Strukovne škole Sisak svečano je otvorena izložba radova našeg poznatog i svjetski priznatog umjetnika Stephana Lupina. Tom prigodom, Lupino je donirao sedam svojih vintage fotografija čiji je prihod od prodaje u potpunosti namijenjen djeci i mladima koji su najviše pogođeni potresom.

 

Izložba pod nazivom ‘Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti’, u sklopu koje se mogu pogledati umjetničke fotografije, vrijedne reljefne slike i skulpture iz iznimno bogatog Lupinova opusa, prethodno je, uz veliko zanimanje i posjećenost, održana u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Poznavajući dosadašnji rad Stephana Lupina a koji je vezan uz izraziti senzibilitet, osobito prema najmlađima i najranjivijima u našem društvu, on im i ovaj put želi pomoći onako kako najbolje zna – vlastitom umjetnošću. Tako je i ovom prigodom donirao sedam svojih vintage fotografija za aukciju čiji je prihod od prodaje u potpunosti namijenjen djeci i mladima, odnosno obrazovanju obrtnika i polaznika Strukovne škole Sisak koji su potkraj 2020. godine stradali u razornom potresu.

 

Važno je istaknuti da je autorica izložbe ‘Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti’, kao i teksta o Lupinu i njegovu umjetničkom opusu – objavljenom u publikaciji izložbe održane u Gliptoteci HAZU – dr. art. Mirna Rudan Lisak, dok je autorica postava u Sisku akademska slikarica Kristina Mareković. Uz Strukovnu školu Sisak, realizaciju izložbe podržala je i Sisačko-moslavačka županija, dok organizator izložbe – Matica hrvatska Sisak – njome obilježava 85. godišnjicu osnutka prvoga Pododbora u tome gradu i 31. godišnjicu obnoviteljskog rada Ogranka.

 

 

Izložbom koja je okupila brojne štovaitelje njegova opusa, Stephan Lupino još jednom nas je potaknuo da o umjetnosti razmišljamo izvan okvira i pokazao nam koliko ona može biti moćna i istodobno vrlo dostupna i bliska svima nama, a njegovu nesebičnu gestu pamtit će i nove generacije Siščana koje dolaze.

Izložba ostaje otvorena do 28. studenoga 2021. godine.

Renata Cisar / Foto: FAMA

 

Lupino u Sisku: Umjetnik pomaže mladima
 
 
Tagged: , , , , , ,