Maestro José Cura na Pelješac festivalu u Orebiću

Tri dana vrhunske glazbe, 20., 21., i 22. srpnja Orebić se pretvara u najljepšu ljetnu pozornicu. Uz slavnog argentinskog maestra nastupaju Bukureštanski metropolitan orkestar, zbor i solisti umjetnika Nacionalne opere iz Bukurešta, a posebni gosti najmlađi su Pelješčani okupljeni u zbor orebićke osnovne škole.

Veliki zaljubljenik u Dalmaciju i Orebić, slavni argentinski maestro José Cura, zapjevat će na Mlinici koja se za ovu prigodu pretvara u najljepšu ljetnu pozornicu. S nje će odjekivati zvuci najpoznatijih djela Verdija, Bizeta, Griega, Dvořáka, Rossinija, Puccinija, Rodriga, Piazzolla, Bernsteina, Manzanera, Lennona i McCartneyja.

Uz pratnju Bukureštanskog metropolitan orkestra kojim će dirigirati Viliana Valtcheva i Daniel Jinga, uz argentinskog maestra zapjevat će zbor sastavljen od izvođača Nacionalne opere iz Bukurešta i solisti Ester Pavlu, Boris Lukov, Teodora Tchoukourska, Emil Zhelev, a posebni gosti su mališani zbora orebićke osnovne škole. Sjajna uvertira u glazbeni festival nastup je gitaristice Barbore Kubíkove, 18. srpnja u 20.30, u Župnoj crkvi u Orebiću.

José Cura ujedno je i generalni direktor ovog atraktivnog festivala u kojem će uživati sve generacije.

‘Kad su me prošle godine pozvali da nastupim na koncertu u Orebiću nisam mislio da ću se zaljubiti u ovaj kraj. Koncert je bio iznimno uspješan, a ja sam otišao srca punog ljubavi i očiju punih ljepote prema poluotoku i ovom kraju. I nakon godinu dana evo nas na početku obećavajućeg projekta kojem smo pristupili vrlo iskreno. Ostalo će se tek napisati. Dragi građani Orebića, Pelješca, Hrvatske, poštovana međunarodna publiko, građani svijeta, uz vašu ljubav i podršku, nepoznata je granica onog što možemo učiniti u ovom našem čudesnom snu. Otkrijmo je zajedno’, poručuje ovaj umjetnik.

José Cura svestrani je glazbenik – tenor, skladatelj, redatelj i dirigent, a dirigirao je londonskom, bečkom i drugim slavnim filharmonijama. Njegove produkcije, poput Otella u Teatru Colón u Buenos Airesu, Nabucca za Državnu operu u Pragu ili Puccinijeve La Boheme za Kraljevsku švedsku operu, ocijenjene su kao najuspješnije ikad, a sada je prilika da u njegovom glasu i umjetnosti uživa i hrvatska publika, ali i brojni turisti na Pelješcu i to potpuno besplatno.

‘Iznimno me veseli što se Orebić i Pelješac transformiraju u jednu od najljepših svjetskih ljetnih pozornica. Ovo je sjajna promocija Pelješca, Dalmacije i Hrvatske, ne samo kao atraktivne turističke destinacije nego i središta vrhunske kulturne ponude u savršenom suglasju s bogatom kulturnom baštinom i mediteranskim ambijentom. José Cura veliki je prijatelj Orebića i našeg poluotoka i ovom prigodom mu želim zahvaliti na iznimna tri dana sjajne glazbe, iza kojih stoji uistinu puno truda i rada. Vidimo se 20. 21., i 22. srpnja u Orebiću, u 21 sat’, poručuje Tomislav Ančić, načelnik općine Orebić.

A.R. / Foto: Petr Dyrc, TZ Općine Orebić

Argentinski tenor José Cura u finalu Zagreb Classica


Tagged: , , , , , , , ,