Maja Lunde: Roman o životinjama i ljudima

Nakon ‘Povijesti pčela’ i ‘Plavetnila’ stiže dugo očekivani treći dio ‘Klimatske tetralogije’, jednog od najsnažnijih spisateljskih glasova, Maje Lunde, o najvažnijoj temi današnjice – čovjekovom ponašanju u prirodi i posljedicama koje ostavlja.‘Posljednji svoje vrste“ priča je o ljudima, životinjama i ljudskim životinjama. Kako na nas utječu ostale vrste na Zemlji? Što nas razlikuje od životinja? Ima li još vremena da ispravimo svoje pogreške? I što je potrebno učiniti kako bismo preživjeli? ‘Posljednji svoje vrste’ nominiran je 2019. godine za Nagradu norveških knjižara, a Naklada Ljevak predstavlja ga u prijevodu Vesne Salomonsen.

Sankt Petersburg, 1880: Kosti nedavno uginulog divljeg konja iz daleke su Mongolije u Rusiju stigle Mihaelu, pomoćniku tamošnjeg direktora zoološkog vrta koji će zapanjeno ustvrditi kako kostur koji se nalazi ispred njega nalikuje na prethistorijskog divljeg konja, za kojeg se smatra da je davno izumro. Mihael počinje sanjati o naizgled nemogućem pothvatu; ekspediciji u Mongoliju.

Mongolija, 1992: Godinama veterinarka Karin pokušava Divljeg konja Przewalskoga vratiti iz Europe natrag u Mongoliju gdje su oni desetljećima ranije izumrli. U tu će svrhu otputovati u Nacionalni park Hustai sa svojim sinom Mathiasom, koji ima vlastite razloge za napuštanje Berlina.

Norveška, 2064: Eva odbija dići ruke od svoje farme koja se raspada. Iako je većina njenih susjeda, zbog nestašice hrane, lijekova i vode, već odavno pobjegla, Eva se tome opire. Divlja kobila o kojoj se brine upravo se oždrijebila, a jednog dana sreće i mladu ženu – Louise – kojoj očajnički treba smještaj…

Maja Lunde jedna je od najprominentnijih norveških autorica na međunarodnoj književnoj sceni. Napisala je desetak knjiga za djecu i mlade, među kojima se posebno ističe ‘Snježna sestra’, također objavljena u Nakladi Ljevak, jedna od najvećih književnih senzacija u povijesti norveške književnosti, kojoj se sprema i ekranizacija. Svijet je osvojila svojim prvim romanom za odrasle; ‘Povijest pčela’ distopijska je priča s ekološkom potkom o izumiranju pčela – prvi dio autoričina četverodijelnog ciklusa o temeljnim egzistencijalnim temama s kojima se suočava suvremeni svijet. ‘Povijest pčela’ je i prije objavljivanja u autoričinoj rodnoj Norveškoj izazvao pravu buru među nakladnicima i pokrenuo utrku za dobivanje izdavačkih prava za objavljivanje, posebno u SAD-u, Njemačkoj i Francuskoj, što samo pokazuje koliko se aktualnom tematikom autorica pozabavila u tom romanu. ‘Povijest pčela’ nagrađen je naposljetku prestižnom Nagradom norveških knjižara kao prvi debitantski roman u povijesti tog priznanja, preveden je na 35 jezika, a 2017. godine bio je najprodavanija knjiga u Njemačkoj (uzevši u obzir sve žanrove), provevši 14 uzastopnih tjedana zaredom na njemačkim top listama bestselera, ostavljajući iza sebe autore poput Dana Browna, Jeffa Kinneya i Elenu Ferrante… Uslijedio je nastavak ‘Plavetnilo’, koji je također postao međunarodni bestseler. Zaradio je nominaciju za Nagradu norveških knjižara, zauzeo drugo mjesto na njemačkoj listi najprodavanijih knjiga Der Spiegela, a izdavačka prava do sada su prodana u 20 zemalja.

N. L / Foto: Oda Berby


Tagged: , , , , , , , , , , ,