Maja Milčec: Odakle da počnem

Ljubavni roman Maje Milčec ‘Odakle da počnem’ objavljen je u izdanju Profila za one koji ipak žele ljepši svijet.
Maja Milčec-Odakle da počnem
Roman Maje Milčec, nazvan po prvom stihu evergreena ‘Love Story’, pisan je zagrebačkim slengom i smješten u Zapruđe, gdje se Zagrepčanka Barbara iz životne krize izvlači tako da osniva ženski band. Prolog romana je pjesma Dubravka Ivaniša Rippera (Pips, Chips & Videoclips), koju je napisao po Majinoj želji, a Ripper i Yaya (Jinx) pojavljuju se i kao likovi u romanu.

‘Milčecova ne oklijeva, dinamikom spota niže prizore i opservacije. Njen ekšn ne poznaje prazni hod. Čitajući gledamo filmske kadrove koji se munjevito smjenjuju i sugestivno govore o vremenu koje je svuda oko nas, o duhu vremena u kojem živimo, o stvarnosti koja je jača od fikcije,’ tako o romanu Maje Milčec piše Alojz Majetić.

Gorko-sladak ljubavni roman Maje Milčec pun je autoironije i optimizma, koje njegova heroina nalazi i u najtežim situacijama. Obeshrabrenost i kriza završavaju odlukom da se ne odustane i ipak krene dalje, uz prkosnu izvedbu ‘My Way’ – Viciousa, ne Sinatre – a jednako nezaboravni refreni odzvanjaju od početka do kraja romana koji prati Barbaru od hitne psihijatrije do hepienda: ‘Ne traži da ti padne pod koljena i moli za oprost. Polako, tejk it izi. Saslušaj ga. Gledaj ga u oči, ne mršti se i ne radi grimase. Ako ti je stalo, ne svađaj se i psst. OK, daj. Seks pa svađa. Seks bez svađe. Ali ne danas. ne sad.’

Naslovnicu romana Maje Milčec ilustrirao je trenutačno najtraženiji zagrebački crtač i dizajner Davor Šunk.

Maja Milčec, freelancerica, nemirna duha, surađuje u mnogim ženskim, teen i rock časopisima, te tako sve do otkrića facebooka i internetskih portala. Piše o glazbi, urbanoj sceni i kulturnim zbivanjima, a na facebooku započinje redovito objavljivati statuse, koji s vremenom poprimaju razmjere priče.

Predstavljanje knjige održat će se u četvrtak, 29. siječnja (18 sati) u café-baru Knjiga & Kava u Zagrebu, a voditelj je Tomislav Cvitković. O knjizi će, uz autoricu, govoriti urednica Sandra Pocrnić Mlakar, književnik Alojz Majetić i ilustrator Davor Šunk.

T. C.

Tagged: , , , , , , , , , ,