Majstori doxa: Stvarnost u Sjevernoj Koreji

Majstori doxa, službeni program Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox (21.-28. veljače, Cineplexx Centar Kaptol), sastavljen je od filmova autora koji su godinama u vrhu svjetske dokumentaristike.Majstori doxa -Sjeverna KorejaJedan je od takvih hvaljeni ruski redatelj Vitaly Mansky (Cjevovod, Divlja divlja plaža), koji svojim novim, i već nagrađenim dokumentarcem ‘Under the Sun’ raskrinkava konstrukciju lažne stvarnosti u Sjevernoj Koreji, odnosno izgradnju ‘idealnog građanina za idealno društvo’.

Čuveni ruski redatelj i majstor promatračkog dokumentarca Viktor Kossakovsky (!Vivan las Antipodas!, Svjato, Tiše!) potvrđuje svoj status i u ‘Sport Kids – Varicella’, filmu koji govori o nastojanjima mladih ruskih balerina da zadrže privilegij studiranja na najprestižnijoj ruskoj baletnoj akademiji.

Kineski redatelj Zhao Liang, autor filma ‘Žalba’, koji je nagrađen Velikim pečatom u međunarodnoj konkurenciji ZagrebDoxa 2010. godine, za film ‘Behemoth’ dobio je nagradu Green Drop na 72. Venecijanskom filmskom festivalu. Riječ je o poetskoj alegoriji snažnih slika o industrijskom uništenju unutrašnjosti Mongolije i dehumanizaciji radnika i stanovnika.

Jedna od najznačajnijih eksperimentalnih performerica 20. stoljeća, skladateljica i pionirka elektroničke glazbe Laurie Anderson, u kratkom je vremenu ostala bez majke, supruga Loua Reeda i voljenog terijera Lolabelle. Gubitak ju je inspirirao na snimanje filma u maniri toka svijesti ‘Heart of a Dog’.

U Majstorima doxa gledamo i film o čudima krštenja i neobjašnjivom božjem dodiru ‘Gates of the Lamb’ nagrađivanog litavskog redatelja i dugogodišnjeg poznanika ZagrebDoxa, Audriusa Stonysa. Tu je i pobjednički dokumentarac Karlovyih Vara ‘Mallory’, češke redateljice i dobitnice ZagrebDoxove Nagrade mojoj generaciji Helene Třeštíkove, te kratkometražni film ‘A Long Way From Home’ američkog redatelja Jaya Rosenblatta, čiju smo retrospektivu imali priliku gledati na ZagrebDoxu 2012. godine.

Z. D.


ZagrebDox - Human
Zagrijavanje za 12. ZagrebDox
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,