Zagrijavanje za 12. ZagrebDox

12. izdanje ZagrebDoxa održat će se od nedjelje do nedjelje, od 21. do 28. veljače u Cineplexxu Centra Kaptol.
ZagrebDox - HumanOsim što kreće nešto ranije, i umjesto u ožujku završava u veljači, ZagrebDox će nastojati privući pažnju ljubitelja kvalitetnih dokumentaraca tjedan dana prije službenog početka festivala, 12, 13. i 14. veljače, programom Zaljubite se u dokumentarce. Trodnevno ‘zagrijavanje’ za ZagrebDox u Cineplexxu uključuje tri naslova iz ovogodišnje međunarodne konkurencije: pobjednički dokumentarac Sundancea Wolfpack, južnokorejski kino hit o ljubavi ‘My Love’, ‘Don’t Cross That River’ i spektakularni portret čovječanstva ‘Human’, koji je premijerno prikazan na simultanim projekcijama na Venecijanskom festivalu i u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Više od dvije tisuće filmova iz cijeloga svijeta razmatrano je za međunarodnu i regionalnu konkurenciju, koje, uz spomenuta tri naslova, čine najbolji recentni svjetski autorski i kreativni dokumentarni filmovi s naglaskom na sve ono novo, zanimljivo i hrabro u svijetu dokumentarnog filma. Službeni programi i ove godine uključuju Biografski dox, Glazbeni dox, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari, Teen Dox, ADU dox i Factumentarce.

Najveći broj programskih noviteta 12. festivalskog izdanja nalazit će se u posebnim programima i projekcijama. U posebnom programu Rusi dolaze, gledatelji će moći steći uvid u suvremenu rusku produkciju i osebujnu zbilju Putinove Rusije. Kao posebna zanimljivost izdvaja se projekcija švedskog filma ‘Bikes vs. Cars’ u režiji Fredrika Gerttena na koju će se ljubitelji dokumentaraca i biciklizma moći dovesti zajedno s autorom u karavani na dva kotača.

Z. D.


Nenad Puhovski-11. ZagrebDox-nagrade
11. ZagrebDox: Najbolji Virunga i Kainova djeca
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,