Margareta Matišić: Osvježenje na opernoj sceni

Hrvatska operna scena dobiva pravo osvježenje u mladoj mezzosopranistici, Varaždinki Margareti Matišić.Već dobro poznata u opernim krugovima, Margareta se ovih dana užurbano priprema za nastupe u operama Medij i Carmen Hrvatskog narodnog kazališta gdje ćemo ju imati prilike gledati ove zime.

Uz zahtjevne probe, ambiciozna Margareta gradi impresivnu glazbenu karijeru, paralelno pjevajući u još dodatne tri opere, u premijernoj Verdijevoj ‘Traviati’ i ‘Evgenij Onjegin’, Petra Iljiča Čajkovskog te u reprizi Mozartove ‘Čarobne frule’. Uz to, uspješno već punih deset godina svoje znanje i umijeće solo pjevanja, komorne glazbe i scenskog pokreta predaje mladim naraštajima u Glazbenoj školi u Varaždinu.

‘Dolazim iz glazbene obitelji, stoga je moj životni poziv uslijedio sasvim prirodno i logički. Prvo sam s pet godina krenula na predškolski zbor, a par godina kasnije, u osnovnoj Glazbenoj školi u Varaždinu na klavir. Paralelno sam pohađala i dramsku i likovnu grupu. S 12 godina otišla sam svojoj dragoj profesorici Dariji Hreljanović da me posluša. Nakon što sam pjevala svega par minuta i kad je čula već onda moj veliki raspon glasa pogledala me i rekla onak’ po varaždinski: ‘Ti se buš s tim v životu bavila’. I tako je sve krenulo’, otkriva Margareta svoje glazbene početke.

Nakon njih su se samo redali maestralni uspjesi poput Dekanove nagrade za postignut uspjeh u umjetničkom radu na polju glazbene umjetnosti i uspjeh tijekom studija, kvalifikacije u finale Internacionalnog pjevačkog natjecanja Hans Gabor Belvedere u Južnoafričkoj Republici, u Cape Townu, te u finale Internacionalnog pjevačkog natjecanja Zinke Milanov u Rijeci, koje je dirigirao poznati svjetski dirigent Marco Boemi, solistički nastupi sa Zagrebačkom filharmonijom izvodeći Beethovenovu Devetu Simfoniju u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod ravnanjem maestra Davida Danzmayera te brojni drugi.

Iako, priznaje, nije uvijek išlo glatko. ‘U osnovnoj školi, tadašnja voditeljica zbora izbacila me iz zbora dan prije nastupa s objašnjenjem kako nemam sluha’, prisjeća se Margareta uz osmijeh te dodaje: ‘To me od malih nogu naučilo kako je najbitnije vjerovati u sebe, ne odustati i uvijek se boriti. Smatram da je za uspjeh osim znanja, talenta i svakodnevnog vježbanja potrebno i malo sreće.’

Svoj svestrani duh s dozom avanturizma Margareta uspješno donosi na scenske daske, a nerijetko nakon proba, svečane dvorane zamijeni onim sportskim. Uz mnoge sportove kojima se bavi, u ranijoj mladosti nizala je uspjehe u kickboxingu, a sada aktivno planinari.

I. T. / Foto: Lukša Marotti


Tagged: , , , , ,