María Dueñas: Nisam imala iluziju da ću postati spisateljica

Kroz razgovor s Romanom Simićem Bodrožićem u ponedjeljak se, u sklopu 2. Festivala svjetske književnosti u Kinu Europa, predstavila španjolska književnica María Dueñas.María Dueñas‘Nisam imala iluziju da ću postati spisateljica, da ću jednom doći u ovakav grad kao što je Zagreb i gostovati na Festivalu svjetske književnosti’, tim riječima skromno je započela razgovor španjolska spisateljica María Dueñas na tribini ‘Razotkrivanje’ u Kinu Europa, koju je vodio urednik i pisac Roman Simić Bodrožić.

Kao dugogodišnja profesorica engleskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Murciji, María Dueñas je, kako kaže, htjela probati nešto drugo te je započela pisati roman. U to vrijeme nije znala ništa o tome kako funkcionira izdavačka industrija niti je, osim nekolicini najbližih članova obitelji i prijatelja, govorila o svojom ideji. Nakon dvije godine samozatajnog rada, 2009. objavljen je njezin prvijenac ‘Vrijeme između krojenja’ (Fraktura, 2013.) koji je, čak i na iznenađenje same autorice, postigao velik uspjeh te je preveden na više od dvadeset jezika.

Željela sam pisati o Maroku, odnosno Sjevernoj Africi, u doba španjolskog protektorata jer potječem od tih korijena. Imala sam tu privilegiju direktnog pristupa informacijama i sjećanjima ljudi, kao i članova moje uže obitelji, koji su u to vrijeme živjeli. Njihove priče i sjećanja za mene su bili obogaćujuće iskustvo i nisam mogla dopustiti da ta sjećanja izblijede i potpuno nestanu’, kazala je María Dueñas govoreći o istraživanjima za roman ‘Vrijeme između krojenja’ po kojemu je snimljena i televizijska serija.

Vrijeme izmedju krojenja OVITAK.inddZa televizijsku seriju koja se prikazivala krajem prošle i početkom ove godine, María Dueñas nije napisala scenarij ali je, kako tvrdi, njome vrlo zadovoljna. ‘Moj uvjet za snimanje serije bio je da ona bude u duhu knjige, i bilo mi je jako važno da ona ne izda čitatelje te da oni ne budu ljuti ili frustrirani. Vidjela sam da su doista poštovali roman, odabir glazbe i kostima bio je fantastičan, i na kraju samo svi bili jako zadovoljni’, rekla je španjolska književnica.

Godine 2012. María Dueñas objavila je i svoj drugi roman, ‘Misión Olvido’ (Misija zaborav), čiji hrvatski prijevod tek očekujemo, a koji je ponovio uspjeh prvijenca i osvojio nekoliko književnih nagrada. Trenutačno piše novi roman u kojem se bavi sasvim drugačijom tematikom nego u prethodna dva. Ova izuzetno zanimljiva književnica ponovno će, uz Lawrencea Norfolka i Mathiasa Énarda te moderiranje Igora Štiksa, gostovati u Kinu Europa u srijedu, 10. rujna u 21 sat, u sklopu tribine ‘Rat i sjećanje’.

Renata Cisar / Foto: Fraktura


Pročitajte još: Francesca Melandri otvorila 2. Festival svjetske književnosti , Otvorenje Festivala svjetske književnosti , Crteži i slike prema književnim motivima , María Duenas: Vrijeme između krojenja

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,