Marin Držić susreo Shakespearea

Marin Držić susreo je Williama Shakespearea. Glazbeno-scenskim projektom ‘Držić Meets Shakespeare’, nastavljena je suradnja Doma Marina Držića, Društva prijatelja dubrovačke starine i Midsummer Scene festivala.Glumci iz Shakespeareove komedije ‘San Ivanjske noći’ u palači Sponza igranim su scenama iz ‘Dunda Maroja’ na engleskom jeziku obilježili 450. obljetnicu smrti brovačkog komediografa Marina Držića. Pratnja im je bio ansambl rane glazbe Plazarius.

Projekt  ‘Držić Meets Shakespeare’ predstavlja očuvanje i promicanje kulturne baštine kroz približavanje lika i djela Marina Držića inozemnoj publici te upoznavanje s njegovom bogatom ostavštinom. Cilj projekta je Držićeva djela u narednom razdoblju promovirati i u inozemstvu kako bi se u pokazala njegova veličina i vrijednost.

Proteklih tjedana, tvrđava Lovrjenac bila je dom jedne od najpoznatijih Shakespeareovih komedija ‘San Ivanjske noći’ koja je bez daha ostavila oko tri tisuće posjetitelja iz cijelog svijeta. Talentirana glumačka postava pod redateljskom palicom Helen Tennison, zabavnim je scenama iz Shakespeareova doba iz dana u dan nasmijavala brojna lica te zasluženo dobila pohvale i ovacije. Brojni mediji izvještavali su o predstavi koja na uzbudljiv i zanimljiv način propitkuje ono što pokreće svijet, a to je ljubav.

Uz svakodnevne izvedbe, festival je obilježio i tradicionalan koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Ljubitelji barokne i filmske glazbe uživali su u izvedbama Komornog gudačkog orkestra i puhača, ali i naratora, glumca Filipa Krenusa te počasnog britanskog konzula Marka Thomasa koji su za posebnu priliku odigrali i nekoliko scena iz svjetske uspješnice ‘James Bond’.

Kulturnu ponudu Midsummer Scene Festivala upotpunila je izložba ‘From Illyria to Elsinore’ britanskog umjetnika Bari Goddarda. Prekrasna zbirka fotografija ljepota Hrvatske, uzbudljivih scena tragedije ‘Hamlet’ te komedije ‘Na tri kralja ‘odigranih na prošlim izdanjima festivala, brojne je Dubrovčane i njihove goste ostavila bez daha. Posebno oduševljenje fotografijama Hrvatske iz jednoga novog kuta pokazala je glazbena diva Josipa Lisac koja je upravo za vrijeme trajanja festivala ostvarila i novu suradnju s Barijem Goddardom, a čije ćemo rezultate uskoro vidjeti.

A. N.


Ovacije za San Ivanjske noći na Lovrijencu


Izložba fotografija Barija Goddarda u palači Sponza

Midsummer Festival: Strani glumci oduševljeni ljepotama Hrvatske


Tagged: , , , , , , , , , , , ,