Marina Vujčić: Umri ženski (drame)

U izdanju nakladničke kuće Hena com objavljena je knjiga drama Marine Vujčić ‘Umri ženski’, koja skladno nadograđuje problemske i značenjske slojeve autoričinih romana, sa snagom emocija i obiljem iskričava humora kao jamcima čitateljskog užitka u tekstu.

Marina Vujčić-Umri ženski 2Naslovni bolnički prostor u drami ‘Čekaonica’ ispunjen ansamblom osebujnih likova autorica vješto rabi kao metaforu čekanja ‘boljeg sutra’ – a zapravo propuštanja života – uz duhovito samozavaravanje i okrivljavanje drugih za svoju nesređenost i nezadovoljstvo.

Drama ‘Umri ženski’ eksperiment je u žanru chick-lita, s ironijskim pristupom i namjernom uporabom klišeja uobičajenih za tu vrstu pisma. Uz nezaobilaznu tematiku preljuba i potrage za ‘Onim Pravim’ drama kritizira licemjerjem prožet pristup koji banalne svakodnevne životne situacije smatra manje vrijednom tematikom u umjetnosti.

U drami ‘Sretan kraj’ autorica razvija kompleksan lik žene koja se trudi pokrenuti svoj život nakon nesreće u kojoj je izgubila nerođenog sina, na potresan način tematizirajući pitanje imaju li ljudi nakon nesreće ‘pravo’ na sreću i u kojoj nam mjeri proživljena tragedija određuje socijalnu budućnost.

Zasićenost u bračnim odnosima, sužavanje osobnih izbora radi podčinjavanja tuđim željama, profesionalna (ne)realiziranost, medijska površnost i spektakularizacija zbilje još su neke u dramama obrađene teme koje ovu knjigu čine potvrdom slojevitosti i tematsko-motivskog bogatstva autoričina opusa.

Marina Vujčić-portretMarina Vujčić rođena je 1966. godine u Trogiru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je kroatistiku i otad radi kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti. 1998. godine izlazi joj knjiga za djecu ‘Bijeg uz brijeg’. Po njezinu scenariju snimljen je 2005. animirani film ‘Kućica u krošnji’. Film je 2006. na Animafestu dobio Posebnu nagradu žirija, a na Međunarodnom festivalu filma i videa nagradu za najbolji scenarij u kategoriji animiranog filma. 2010. godine izlazi joj roman ‘Tuđi život’, a 2014. roman ‘A onda je Božo krenuo ispočetka’. Njezine drame ‘Sretan kraj’ i ‘Čekaonica’ uvrštene su 2008. i 2010. u uži izbor na Natječaju za dramski tekst Marin Držić i preporučene za izvođenje hrvatskim kazalištima. ‘Čekaonica’ je postavljena 2012. u Kazalištu AKO. Za dramu ‘Umri ženski’ na Natječaju za dramski tekst Marin Držić dobila je 2014. godine treću nagradu.

Hena com

Pročitajte još: Marina Vujčić: A onda je Božo krenuo ispočetka , Šerbedžija čita Marinu Vujčić

Tagged: , , , , , , , , , ,