Mario Sablić: Legendarni direktor fotografije u Art Caffeu

Legendarni direktor fotografije Mario Sablić gostuje u ‘Art Caffeu’ Borisa Homovca.Emisiju pogledajte na službenom YouTube kanalu Art Caffe ili na Z1 televiziji u subotu 6. ožujka (23 sata) te u nedjelju na ostalim partnerskim televizijama: TV Jadran, Šibenik TV, Trend TV, SBTV, Vinkovačka plava TV, a u BiH na RTV HB.

Mario Sablić etablirani je direktor fotografije u brojnim filmovima i serijama (Crnobijeli svijet, Koko i duhovi…) te profesor na Odsjeku kamere na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti.

U ‘Art Caffeu’ govori o uvjetima produkcije i snimanja u vremenu korona krize, propasti Hollywooda te procvatu streaming servisa i novih medija. Promišlja o tome zašto se u hrvatskoj kinematografiji već godinama financiraju filmovi koje publika ne želi gledati, niti prolaze na najvećim europskim filmskim festivalima, zašto su se kod nas prestali snimati žanrovski filmovi i zbog čega nije nastavio karijeru u Americi.

Sablić govori i o tome zašto smatra da su srpske serije i filmovi trenutno kvalitetniji i gledaniji od hrvatskih, zašto nove generacije snimatelja i redatelja ne poznaju povijest domaće kinematografije te može li, radeći godinama na setu telenovela, opravdati sebe kao filmskog umjetnika…

N. M.


Tagged: , , , , , , , , ,