Marko Gregur: Divan dan za Drinkopoly

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovaj ponedjeljak odabrao je zbirku priča Marka Gregura ‘Divan dan za Drinkopoly (Algoritam, 2014.).

Damir Vujnovac 2Pijanstvo je ipak jedna ozbiljna stvar.’

Marko Gregur mogao bi biti svačiji frend s kojim je dobro otići na pivo u lokalnu birtiju. Takva je i njegova zbirka priča. Svakodnevna, prizemna, moguća. I snažna, kao pravo prijateljstvo u teškim vremenima.
Od svoje prve zbirke priča ‘Peglica u prosincu’, Marko Gregur nije izgubio osjećaj za socijalni moment, a neposrednost mu je prerasla u stil kojim se danas potpisuje. Iz te je stare zbirke nekoliko priča našlo mjesto i u ovoj, a nove su priče zrelije i još bolje od već prethodno objavljenih.

Autor je pokazao da zna napisati komediju zablude u kratkom formatu, kao i kritiku gluposti i korumpiranosti dvoličnog birokratskog društva. Marko Gregur - Divan dan za Drinkopoly 2Moramo se nasmijati njegovim inteligentnim dosjetkama i zafrkanciji s pedigreom… a onda će nas sam spustiti na tvrdu zemlju provlačeći kroz priče važne životne momente, dajući im snagu pouka.

Iznadprosječnom je promatraču, što autor zasigurno jest, ponekad teško u tom istom društvu funkcionirati, no iz tog društvenog prosjeka pero Marka Gregura crpi nepresušne količine tinte kojom spaja sudbine ljudi i pušta nas da razmišljamo o onima u kojima smo se sami prepoznali.

Uobičajeno je zbirku nazvati prema jednoj od priča iz njenog sadržaja, no ovu bismo tako mogli nazvati i bez te priče. Toliko je alkohola uz razne životne storije natočeno u zbirci da se njen naslov nameće sam od sebe. Jedina je priča u kojoj alkohol ne teče slučajno ona koja me se najviše dojmila. Divna priča ‘Jean Abeilleres’, iznad svih je vrlo dobrih priča koje su našle mjesto u ovoj zbirci.

Marko Gregur, Ti imaš snage za pisanje nečeg velikog!

‘Piscu je svako iskustvo dobrodošlo. Za pisca ne postoji nevažan trenutak.’

Pročitajte još: Jelena Zlatar: Odjavna karta , Lipanjsko Zagrijavanje s Romanom Simićem Bodrožićem

Tagged: , , , , , , , , ,