Markus Zusak gostuje u Zagrebu

Nagrađivani australski pisac Markus Zusak u sklopu svoje europske turneje gostovat će u
Zagrebu 23. i 24. rujna, a tom će prilikom predstaviti svoj novi roman ‘Od Claya most’.

Roman ‘Od Claya most’ nezaboravna je obiteljska saga o petorici braće Dunbar, haharima koji, nakon smrti majke i odlaska oca, odgajaju jedan drugoga u svijetu vođenom vlastitim pravilima. I dok braća uče kako voljeti, boriti se i pomiriti sa svijetom odraslih, polako otkrivaju što se krije iza odlaska njihova oca… Prvi je to Zusakov roman nakon bestselera ‘Kradljivica knjiga’ (2005.), prevedenog na više od 40 jezika i prodanog u milijunima primjeraka diljem svijeta.

Markus Zusak rođen je 1975. u Sydneyju u obitelji imigranata iz Austrije i Njemačke. Pisanjem se počeo baviti još u srednjoj školi, a 1999. objavljuje svoj romaneskni prvijenac ‘The Underdog’, prvi dio trilogije za mlade o braći iz radničke obitelji Wolfe. Uslijedili su nastavci trilogije: ‘Fighting Ruben Wolfe’ i ‘When Dogs Cry’, a saga inspirirana odrastanjem autora i njegova brata osvojila je čitatelje i kritičare.

Pohvale kritike, kao i nagrade, pratile su i autorov četvrti roman, priču o maloljetnom taksistu, ‘Ja sam glasnik’, na hrvatskom objavljenom u prijevodu Ozrena Doležala. No ‘Kradljivica knjiga’, čije je hrvatsko izdanje prvi put objavljeno 2008. u prijevodu Lade Silađin, donijela mu je svjetsku slavu. Roman o djevojčici i Smrti – priča o nadi i ljepoti koje opstaju usred užasa i tuge, zasluženo slavljen kao djelo koje se pamti – dočekan je unisonim oduševljenjem kritike. ‘Kradljivica knjiga’ samo na ljestvici najprodavanijih knjiga New York Timesa provela je više od desetljeća. Po tom nagrađivanom bestseleru snimljen je i veliki filmski hit u režiji Briana Percivala u kojem naslovne uloge tumače Geoffrey Rush, Emily Watson i Sophie Nélisse.

Godine 2018., nakon trinaest godina pauze, Markus Zusak objavio je šesti roman ‘Od Claya most’ koji na hrvatskom jeziku izlazi u prijevodu Saše Stančina.

Razgovor s Markusom Zusakom održat će se u Hrvatskom državnom arhivu (Marulićev trg 21) u ponedjeljak, 23. rujna u 19.30 sati. S autorom će razgovarati novinar i kolumnist Branimir Pofuk. Dan kasnije, Markus Zusak potpisivat će knjige i u knjižari Hoću knjigu Megastore, s početkom u 18 sati.

I. N. / Foto: Hugh Stewart


Jasen Boko: Latinskom Amerikom uzvodno

Tagged: , , , , , , , , ,