Matej Meštrović i gudači La Scale na Melodijama Jadrana

U sklopu posebnog izdanja Melodija Jadrana u Splitu, večeri klasične glazbe ‘Melodije Classic’, gudači čuvene milanske La Scale i naš pijanist Matej Meštrović izveli su Vivaldijevo remek djelo ‘Četiri godišnja doba’ u Meštrovićevu aranžmanu, pod ravnanjem maestra Mirana Vaupotića.

Gudači La Scale po prvi put došli su u Split, a tim povodom Melodije su se nakratko preselile u Meštrovićeve Crikvine – Kaštilac. ‘Ovo je bilo potpuno senzacionalno, veličanstveno, čudesno. Zahvalan sam orkestru i publici na ovako sjajnim reakcijama. Posebno sam sretan jer smo Runjićevog Galeba uspjeli uklopiti u Četiri godišnja doba baš ovdje u Splitu, na Melodijama Jadrana i dodirnuti i svojevrsnu himnu Splita i Dalmacije’, rekao je Matej Meštrović.

Koncert je obilježila vrhunska tehnika i pun zvuk orkestra, koji je prvi put nastupao u ovome prostoru. ‘Prije 15-ak godina prvi sam put došao u Split i zaljubio se u ovaj grad, a večeras mi je bila iznimna čast izvoditi Vivaldija u Meštrovićevu aranžmanu. Muzicirati s Meštrovićem istinska je radost, riječ je o velikom muzičaru i sjajnom čovjeku koji ima sve kvalitete vrhunskog glazbenika današnjice’, rekao je Davide Alogna, solist La Scale.

‘Izuzetno je zadovoljstvo surađivati s vrhunskim glazbenicima La Scale, koji su se oduševili spojem talijanskog virtuoza Antonija Vivaldija i aranžmana Mateja Meštrovića, koji je u Četiri godišnja doba ubacio i poznatu sekvencu iz pjesme Galeb i ja. To je bio posebni dodatak koji je oduševio domaću publiku’, rekao je maestro Miran Vaupotić.

‘Četiri godišnja doba’ ciklus je četiri koncerta za violinu i orkestar, koje je Vivaldi skladao 1723. godine inspiriran prirodom i životom. Djelo, koje osvaja publiku više od 300 godina, smatra se velikim doprinosom klasičnoj glazbi.

M. P. / Foto: Saša Stojanović Sapa


Tagged: , , , , , , , , , ,