Matija Dedić: Slavljenički koncert u ZKM-u

Matija Dedić koncertom će obilježiti tri bitne obljetnice: svoj 50. rođendan, 25 godina Matija Dedić Trija i 100 godina od smrti Dore Pejačević. Slavljenički autorski koncert održat će se u nedjelju, 19. ožujka, u Zagrebačkom kazalištu mladih s početkom u 20 sati.

Brojni glazbenici, kolege i suradnici ovih dana čestitaju Matiji rođendan, od Zlatana Stipišića Gibonnija i Mateja Meštrovića do Vesne Pisarović i Vasila Hadžimanova. Brojni su veliki umjetnici međunarodnoga glasa tijekom proteklih desetljeća surađivali s Matijom, redovito ističući njegovo pijanističko i skladateljsko umijeće.

Mnogi među njima zabilježeni su i u katalogu koji je naš istaknuti jazz kroničar Davor Hrvoj priredio za ovu prigodu te koji će u večeri koncerta izaći iz tiska. A program koji je Matija pripremio za nedjelju, u njemu omiljenom ZKM-u, nosi znakoviti naslov solo/trio te donosi presjek njegova pijanizma i skladateljstva, raznolikih interesa i bogate karijere.

Koncert će otvoriti Matijine reinterpretacije četiriju klavirskih minijatura iz ‘Života cvijeća’ Dore Pejačević, naše velike skladateljice kojoj je Matija posvetio album ‘Kontesa’ 2010. godine (Cantus). Matija se i danas prisjeća svoje profesorice iz klavira Blaženke Zorić koja ga je s 10 godina prva upoznala s Dorinom glazbom. Kao što sam kaže, Dorin je opus otad uvijek ostao uz njega.

Slavljenički koncert nastavit će se Matijinim vlastitim kompozicijama iz recentnijeg dijela njegova opusa – solo, zatim u duu s kontrabasistom Žigom Golobom te naposljetku s glazbenicima iz njegova Trija – Golobom te bubnjarem Krunoslavom Levačićem, s kojima Matija već 25 godina dijeli glazbenu scenu, snimio je svoj prvi album i osvojio prvi Porin.

Bit će tu i dva iskoraka ususret tradicijskoj glazbi u temama ‘Grad se beli’ i ‘Zemer Atik’, kao i više glazbeničkih posveta – Milesu Davisu (‘Nardis’), Freddieu Hubbardu (‘Little Sunflower’) i ocu Arsenu Dediću izvedbom Matijine autorske skladbe ‘His Visit’.

B.Š. / Foto: promo


Matija Dedić i Lana Janjanin: Humanitarno jazz Valentinovo


Tagged: , , , , , , ,