Matrix: Kulinarska znanstvena fantastika

Restoran Matrix nedavno je otvoren u sklopu Matrix Office Parka u Zagrebu (Slavonska avenija 1b). Vlasnici su mu IT stručnjak Mario Stipanović i poznati PR-ovac Krešimir Macan, a ‘katica za sve’ zove se Manuela, a preziva Maras i voditeljica je restorana.Veliko povjerenje u kuhinji dali su 26-godišnjem Marku Jantoleku, koji je glavni chef, a zanat je ispekao u zagrebačkom ‘mišelincu’ Noelu i bistrou Pod zidom. Sudeći prema kulinarski izvedbama koje su se našle na stolu probranih medijskih gastroljubaca, Jantolek sasvim opravdava ukazano povjerenje.Za početak nas je dočekala mala ekstravagancija – Dekonstruirana karbonara s pjenicom od mesa crne slavonske svinje poslužena u ljusci jajeta. Uz to smo pili Šemberov Rosé pjenušac, pripremivši nepca za nešto malo konkretnije – Tartar od 40 dana odležane ručno sjeckane junetine s dijon senfom, uz hrskavac sa sirom i ponekom kapi maslinova ulja Mate, koje proizvodi Aleksandra Vekić iz Savudrije. Naša domaćica Manuela, inače vrsna sommelierka, ugodno nas je iznenadila čašicom sjajnog Castellblanca 2018 iz Lagunine edicije Festigia. Vinu se, inače, puno daje na značaju, a podrum su se potrudili popuniti svim bitnijim hrvatskim vinima  uz tek neke neizbježne strane etikete.

Većinski vlasnik Mario Stipanović morao nas je brzo napustiti, jer su ga čekali drugi poslovi vezani za njegov core business, informatičku tvrtku Human, jednu od vodećih u svom sektoru. No, Stipanović je suvlasnik i zagrebačkog restorana Savica Eatery te još nekih uhodanih ugostiteljskih objekata na području Zadra i Sukošana tako da se nije slučajno našao u poslu s Matrixom. S obzirom da se s Krešimirom Macanom poslovno i privatno druži, bilo je dovoljno da ga pozove u ovu novu avanturu u kojoj se Macan, očito, dobro dočekao na noge. Njegova PR agencija Manjgura lani je ostvarila pomalo neočekivanu dobit, pa se lako dao nagovoriti da je uloži u restoran…Morali smo se, ipak, na neko vrijeme odmaknuti od biznis priče, jer je razvoj situacije za stolom postajao sve dinamičniji. U tanjure je stigao Rižoto s 18 mjeseci odležanim grana padanom i sporo kuhanim goveđim jezicima ukrašenim kremom od rajčice. Goveđi jezici nisu baš tako česti na repertoaru zagrebačkih restorana, ali u Matrixu kažu da su vrlo traženi, a gosti više nego zadovoljni načinom kako ih pripremaju. Kao što smo bili i mi, uživajući uz Plavinu Marka Sladića berbe 2018.Nismo tražili repete, jer nas je tek čekao pravi hit – Goveđe obrazine, kuhane šest sati na 42°C, poslužene uz pire od ličkog krumpira. Ugodno zaobljeni Tomazov Merlot Silente 2018 uspješno se izborio s ovim prefinim komadima mesa u sočnom vlastitom umaku.

Nakon svega, zašto bi i desert bio običan? Sladoled je spravljen od granny smith jabuke na crumble mrvicama s ručno rađenim maslacem i aromatiziran bosiljkom.

Više nego dovoljno za ovaj put u Matrixu kojem se prvom prilikom vraćamo. Možda ne na večeru s dragom, jer kvart baš ne odiše romantikom (yuppijevske poslovne zgrade i policijska postaja), ali barem na gablec ili poslovni ručak, jer i pogled na svakodnevni jelovnik puno obećava. Jela su bazirana na svježim, sezonskim namirnicama iz OPG-ova i slobodnog uzgoja. Dnevne juhe su po 24 kuna, a najskuplje jelo Bečki teleći šnicl s krumpir salatom (64 kune).

Mustafa Topčagić / Foto: Marko Čolić


Tagged: , , , , , , , ,