Medina čitanka: Željka Horvat Čeč

Za kraj godine uspješnih književnih događanja u Varaždinu, udruga za promicanje književnosti i kulture Polja kulture i pub Medina škrinja održavaju drugu književnu večer iz ciklusa ‘Medina čitanka’. Predstavljaju mladu spisateljicu Željku Horvat Čeč i njezinu zbirku poezije ‘Moramo postati konkretni’.Željka Čeč Horvat_Moramo postati konkretni‘Medina čitanka’ održat će se 28. prosinca u 20 sati u Medinoj škrinji u Varaždinu. U susret čitanci, posjetitelje puba čeka i novi ‘Medin književni letak’ s poezijom gošće. Moderiraju Iva Tkalec i Nataša Ilić.

Željka Horvat Čeč rođena je u Čakovcu 1986. godine, a magistrirala je na studiju hrvatskoga jezika i književnosti. Objavila je zbirku pjesama ‘I zvijezde se smiju krhkosti’ (2005, Čakovec) te bila jedna od autorica u zbirci poezije ‘Ima boljih stvari od suhe odjeće’ (Zigo, Rijeka, 2007). Zbirka priča ‘Kauboj u crvenom golfu’ objavljena je 2010. (Zigo, Rijeka), a knjiga poezije ‘Moramo postati konkretni’ (VBZ, Zagreb) 2015. godine. Objavljivala je u brojnim književnim časopisima; Re-u, Ulaznici, Temi, Zarezu, i nastupala na nekim festivalima (Lit Link, Casanovafest, Noć oštrih jezika, Pričigin, Prvi prozak na vrh jezika). Bila je 2005. nagrađena na natječaju za kratku priču Zlatko Tomičić te prvonagrađena za poeziju na književnom natječaju Ulaznica 2013. Knjiga ‘Moramo postati konkretni’ bila je u finalu nagrade Kamov. Pjesme su joj prevedene na engleski, njemački i francuski. Član je neformalne skupine pisaca u Rijeci – Ri Lit. Vodi književne tribine ‘Pisac i građanin’ te projekt ‘Diplomirani gledatelj’ u HNK Ivana pl. Zajca. Voli nogomet, sarkazam i stvarati nered.

O zbirci poezije ‘Moramo postati konkretni’

Željka Horvat Čeč-pjesmaŽeljka Horvat Čeč uspješno se služi različitim pjesničkim registrima kako bi pronašla pravi glas kojim bi oblikovala traume odrastanja, bolesti, ljubavi, zlostavljanja… koje pokušava analizirati i razumjeti u knjizi ‘Moramo postati konkretni’. Ili kako bi se suprotstavila primitivizmu i nasilju, prokazala glupost, prekoračila konvencije… Pripovjedačica, ako se tako može nazvati pjesnički glas u prvom licu, oblikuje svijet na čijem suprotnom polu stoji drugi kojeg se boji i kojem se pokušava približiti. To prilaženje drugom često je praćeno strahom i sumnjom, a seks, kao jedna od strategija tog približavanja, uz ljubav naravno, najčešće je trenutak oduška, slobode, brisanja granica.

I u dužim narativnim dionicama, i u onima u kojima su veze između označitelja i označenog mnogo labavije, Željka Horvat Čeč pokazuje zavidnu spisateljsku vještinu, ali i hrabrost, jer doista je, usprkos posvemašnjoj seksualiziranosti društva, i danas rijetkost da jedna pjesnikinja tako konkretno, a daleko od svake banalnosti, progovori o ženama i muškarcima u intimnom i društvenom klinču.

I. T.


Medina čitanka
Bojan Krivokapić u Medinoj čitanki

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,