Melek: Novi album princa sevdaha Bože Vreće

Princ sevdaha, interpretator anđeoskog glasa i persona koja plijeni pozornost – sve je to Božo Vrećo, sjajni umjetnik koji je u izdanju Croatia Recordsa objavio svoj peti studijski album simbolično nazvan ‘Melek’ i predstavio ga u Zagrebu, u dvorani Müller kina Europa.Melek – ime za anđela, bezgrešno duhovno biće stvoreno od svjetlosti – na najbolji mogući način zaokružuje priču ovog odličnog albuma na kojem se nalazi 17 Božinih autorskih i bonus pjesma ‘Revolution’ koju su objavili, u suradnji s njim i violinistom Stefanom Milenkovichem, Sudar Percussion.

‘Melek’ je Božin svijet ispunjen ljubavi, sjetom, nadom i traganjem za nečim što je veće od nas samih. To je svijet kojem ćemo se prepustiti već nakon prve pjesme ‘Dragi’ na kojoj je ugostio saksofonista Vaska Atanasovskog. I ostatak gostiju na albumu, koji je pravo remek-djelo sevdaha, ali i world music izričaja jer Božo nadilazi granice ovih prostora, i više je nego impresivan: Vasil Hadžimanov, Marko Louis, Joost Spijkers, Miroslav Tadić, Mario Batković, Eslam El-Sha’ary, Ingmar Piano Duo, Luboyna i Bane Vasić.

Sjajno likovno oblikovanje potpisuje Daniel Ille dok su fotografije djelo Seada Šašivarevića. Za mix, mastering i produkciju zaslužan je Božin vjerni suradnik Marko Louis. Tri do sada objavljena singla, ‘Ko li noćas miluje ti kosu’ (feat. Vasil Hadžimanov), ‘Jelenče’ i ‘Meni si bila vrijedna’ dali su naslutiti kako će album ‘Melek’ biti Božina ispovijest koja će očarati, a prve kritike to i potvrđuju pa tako Matej Devčić za Muzika.hr piše: ‘Melek je težak album za slušanje na kojem o svojim osjećajima, stanjima uma i tuzi, koja je očiti lajtmotiv, Vrećo ne piše zato što ima nešto za reći, već zato što to mora reći. Zaista, nema veće tuge nego kad autor u sebi nosi neispričanu priču, a na našu sreću Vrećo nas nije zakinuo za priču. A niti za još jedan jako dobar album s osobnim potpisom i iskrenim uvidom u djelić vlastitog svijeta.’

C. R.


Tagged: , , , , , , ,