Mentalni sklop: Dubravko Mataković i Zlatko Bourek

U Zagrebu je, u galeriji Kranjčar, otvorena izložba Dubravko Mataković – Zlatko Bourek – 10., ujedno i posljednja iz ciklusa ‘Mentalni sklop’ koju su predstavili kustos Mladen Lučić i umjetnik Dubravko Mataković.Dubravko Mataković i Mladen LučićPožega, Vinkovci, Osijek. Jedan rat. Drugi rat. Holokaust. Genocid. Stvarnost da, depresija ne. Ipak, ne. Postoji duh, onaj duh koji nam je pomogao da savladamo sve te strahote i koji nam pomaže da nadjačamo  realitet tame povijesnog i svakodnevnog življenja. Upravo takav duh posjeduju doajen hrvatske umjetnosti  Zlatko Bourek i l’enfant  terrible naše off scene Dubravko Mataković, kojeg nam  putem svog svestranog i raznolikog  stvaralaštva nesebično nude, a darivali su nam ga i u najtežim trenucima ratne stvarnosti.

Premda generacijski razdvojeni, ovi autori duhovno su izuzetno bliski. Oba Slavonci; tradicionalno vezani uz svoj zavičaj i njegove narodne običaje, neizmjerno duhoviti i nadareni stvaraoci skloni grotesknom humoru, odvažni su kreatori i promotori izravnog likovnog govora. Njihov jezik figurativne provenijencije izuzetno je vitalan, posjeduje notu nadrealizma, protkan je elementima erotike i crnog humora, nije ograničen na jedan medij a posjeduje dar da obraduje sve koji ga susretnu.
A susretali smo se i susrećemo se često. Strip Dubravka Matakovića čitali smo u novinama, tjednicima, časopisima, viđali na brojnim izložbama, a poklonici tvrdog rocka slušali su ga i gledali kao frontmena grupe  Septica. Viđen je i njegov crtani film ‘Cigla’, a najmlađi se vesele njegovim strip ostvarenjima što im podastire u Smibu i Modroj lasti, kao i ilustracijama koje im olakšavaju čitanje školskih udžbenika.
Zlatko Bourek vjerojatno je najuniverzalniji umjetnik u Hrvatskoj. Kipar je po vokaciji, ali jednako je vješt u slikanju, crtanju, animaciji, lutkarstvu, režiji… Ima nešto renesansnog u Boureku. Nije to samo njegova svestranost i lakoća izraza, već prvenstveno naglašeni humanistički stav, koji kao i u Brueghela ili Boscha izvire iznad grotesknog grupnog portreta karikaturalne stvarnosti, te zrači toplom sjetom i optimizmom baziranom na ludičkom i neuništivom duhu vječno mladog Zlatka Boureka.
(iz teksta Mladena Lučića)

Zlatko BourekZlatko Bourek rođen je 4. rujna 1929. u Požegi. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Osijeku,a 1955.godine  diplomirao je slikarstvo i kiparstvo na Akademiji za primjenjenu umjetnost u Zagrebu, u klasi prof. Koste Angelija Radovanija. Grafičkim radovima javlja se 1959. godine, a od 1961. izlaže i slike. 1957. godine kao jedan od osnivača zagrebačke škole crtanog filma realizirao je svoj prvi animirani film ‘Cowboy Jimmy’, koji prethodi njegovu nizu vrlo uspješnih crtanih filmova, a u svojstvu režisera i scenarista snimio je i tri igrana filma. Kao scenograf i kostimograf debitirao je u Dramskom kazalištu Gavella 1960. godine, a taj rad vrlo uspješno nastavlja u brojnim kazališnim kućama Hrvatske i SR Njemačke. Za Dubrovačke ljetne igre režira 1977. godine predstavu ‘Orlando Maleroso’ Saliha Isaaca čime je počeo s obnovom lutkarskog scenskog izraza u nas, a sustavno ga je nadograđivao u svojim brojnim scenskim uprizorenjima. Izlagao je na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a za svoj likovni, animirani i kazališni rad nagrađen je mnogobrojnim priznanjima i nagradama među kojima i nagradom Vladimir Nazor za životno djelo 2004. godine. Od 2002. godine član je suradnik Razreda za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a 2010. izabran je za stalnog člana. 2014. godine u izdanju Moderne galerije, a uz veliku retrospektivnu izložbu slika, izašla mu je reprezentativna monografija s tekstom Tonka Maroevića.

Dubravko Mataković rođen je u Ivankovu kraj Vinkovaca 20. kolovoza 1959. Diplomirao je 1983. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ante Kuduza. Prvi stripovi mu izlaze 1984. godine u Studentskome listu, a zatim i u Poletu, Mladosti, osječkome TEN-u, ljubljanskoj Tribuni , Patku, Večernjem listu, Nedjeljnoj Dalmaciji , zagrebačkoj Panorami i splitskome VOX -u. Godine 1994. započinje dječji serijal ‘Super Di’ u školskom magazinu Smib, koji radi i danas kao i serijal ‘Desmozgenes ‘ u teen magazinu OK. Ilustrirao je više dječjih knjiga i knjiga humoristično-zabavnoga karaktera, te više udžbenika Školske knjige. Na Iskonovu web portalu tjedno objavljuje stranicu stripa serijala ‘Overklokin’. Stalni je ilustrator u Jutarnjem listu (Zabavnik) i Modroj lasti. 2012. dovršio je svoj prvi animirani film ‘Cigla’ u produkciji Zagreb filma. Radi kao scenograf i dizajner u Gradskom kazalištu Joza Ivakić u Vinkovcima, gdje je 2007. godine postavio predstavu ‘Iz Kabula s ljubavlju’ po motivima vlastitih stripova. Osnivač je rock grupe Septica, u kojoj pjeva pod umjetničkim imenom Govnar Smrti. U svojstvu umjetničkog suradnika predaje strip na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Do sada je objavio dvanaest albuma stripa, izlagao na više samostalnih i skupnih izložbi, a dobitnik je i brojnih nagrada.

M. R. / Foto: Juraj Vuglač


 

Zlatko Bourek-Boksač
Zlatko Bourek: Retrospektiva na 85. rođendan

 

Tagged: , , , , , , , , ,