Merima Ključo i Jelena Milušić promovirale album Lume

U Kulturnom centru Mesnička u Zagrebu održana je promocija albuma ‘Lume’ Merime Ključo i Jelene Milušić, objavljen u izdanju Croatia Recordsa. Uz prisustvo predstavnika medija, prijatelja i obožavatelja, o albumu su govorili glazbeni kritičar Hrvoje Horvat i kreativna direktorica Croatia Recordsa, Nikolina Mazalin.‘Kada bi Jelena i ja razgovarale o pjesmama obje smo imale taj neki sjaj u očima oko njih. Vodile smo se time, nekada je bilo i neobjašnjivo zašto nam se objema sviđa pjesma, a nekada su pjesme jednostavno pronalazile nas. Tradicionalne pjesme su najčešće i ljubavne, pa je i naziv albuma Lume, po kojem se zove i jedna pjesma, vezan uz život i ljubav. Ovo je projekt koji je srcu najbliži te ga planiramo što više predstaviti u regiji i izvan nje i nadam se da ćemo izvesti što više koncerata’, rekla je Merima Ključo.

‘Mislim da je suradnja s Merimom bila božja intervencija na kojoj sam jako zahvalna. Pratile smo jednu drugu i u jednom trenutku smo stupile u kontakt te je ona predložila da uradimo nešto zajedno. Mojem oduševljenju nije bilo kraja te smo krenule spontano i s puno entuzijazma. U procesu nastanka projekta dogodile su se za mene neke ključne stvari u smislu umjetničkog i glazbenog sazrijevanja na što sam joj jako zahvalna’, ističe Jelena Milušić.

Album ‘Lume’ sadrži deset obrada pjesama iz različitih krajeva svijeta inspiriranih rumunjskom, hrvatskom, kosovskom i sefardskom tradicijom i pet autorskih brojeva objedinjenih u ciklus ‘Snoviđenje’. Ljubav prema tradicionalnoj glazbi nit je koja je spojila iznimne umjetnice, a sinteza Jelenina specifičnog kontra-alta i Merimine koncertne harmonike nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

C. R. / Foto: Nikola Knežević


Tagged: , , , , , , ,