Midhat Ajanović Ajan: Time Lapse

U petak, 10. lipnja (18 sati) u zagrebačkoj Knjižnici Savski gaj bit će predstavljen roman Midhata Ajanović Ajana ‘Time Lapse’.Midhat Ajanović Ajan-Time LapseMidhat Ajanović Ajan je pisac, profesor filma, filmski autor i karikaturist, rođen u Sarajevu 1959. Diplomirao je novinarstvo u Sarajevu i učio animaciju u Zagreb filmu. Od 1994. živi u Göteborgu (Švedska), gdje je doktorirao s filmološkom tezom. Voditelj je odsjeka za animaciju i vizualne komunikacije na švedskom Sveučilištu West u Trollhättanu.

Objavio je više knjiga raznih žanrova i na nekoliko jezika – sedam romana, od kojih su četiri objavljena u Hrvatskoj: ‘Jalijaš’, ‘Katapult’, ‘Salijevanje strave’ i ‘Portret nacrtan ugljenom i kišom’ te više djela iz povijesti i teorije animiranoga filma. Za svoj rad nagrađivan je na uglednim književnim i filmskim manifestacijama i izložbama diljem svijeta. Između ostaloga, dobio je i posebno priznanje za doprinos u proučavanju animacije koju dodjeljuje zagrebački Animafest. 2010. godine na Međunarodnom sajmu knjige u Göteborgu za roman ‘Portret nacrtan ugljenom i kišom’ dobiva Klas deWilderovu nagradu koja se dodjeljuje najboljem švedskom piscu useljeničkog podrijetla.

‘Time Lapse’ je Ajanovićev sedmi roman, koji nastavlja sjajni niz oslikavanja Bosne i Sarajeva spajanjem tradicije, povijesti i nadrealizma, specifičnom mješavinom borgesovskih slika. Ajanović-pisac stvara slike riječima jednako kao što ih može stvoriti stripom, karikaturom i animacijom. Povijesni likovi se susreću s imaginarnim, jednako uvjerljivih životnih priča, da na kraju postaje potpuno nevažno postoje li ili ne. Uostalom i sam autor kaže: Knjiga mora biti istinita čak i kada je sve u njoj laž.

KGZ


Nedeljko Dragić – Čovjek i linija
Tagged: , , , , , , , ,