Miroslav Tadić: Album s violinisticom Yvette Holzwarth

U prodaji je prvi zajednički album Miroslava Tadića & Yvette Holzwarth – ‘Luka’ u izdanju Croatia Redordsa.Tko god je barem jednom poslušao koncert dvoje virtuoza na gitari Miroslava Tadića i violinisticu Yvette Holzwarth, svjedočio je glazbenoj magiji kojom svoju publiku jednostavno uvuku u melodije koje predstavljaju istinski užitak.

‘Fascinira me njezino majstorstvo ne samo kao instrumentalistice, već i kao pjevačice i pjesnikinje, a njezon osjećaj za glazbu našeg podneblja je posve izniman’, rekao je Miroslav Tadić o Yvette Holzwarth.

Zajednički koncerti diljem svijeta rezultirali su i njihovim prvim zajedničkim albumom ‘Luka’ na kojem se nalazi deset obrada tradicionalnih pjesama istočne Europe. Snimljen je u studiju Little House u Kaliforniji, naslovnicu krasi zanimljiv crtež Nevene Tadić, a likovno oblikovanje potpisuje Miranda Herceg.

‘Obrade nikad ne podrazumijevaju lak zadatak: moraju se dovoljno razlikovati od originalne kompozicije, uz istovremeno čuvanje vidljivih detalja originala. Kada verzija uspije, umjetnik osvaja osjećaj vlastitog autorstva u ostvarenoj obradi. Miroslav i Yvette nam ne nude maestralne izvedbe poznatog, nego sasvim nova djela zasnovana na vrijednostima za koja smo prethodno pogrešno vjerovali da su već dovoljno obrađena’, napisao je srpski glazbeni kritičar Petar Peca Popović u predgovoru ovog izdanja.

Album je najavljen skladbom ‘Happy 13’, vedrom i optimističnom pjesmom baziranoj na tradicionalnom makedonskom plesu ‘Postupano oro’ koje ima neobičnu metriku 13/8. Pjesmu prati jednostavan videospot, dvoje glazbenika posvećeni su instrumentima koje sviraju i zvuku koji proizvode. ‘Happy 13’ za njih je, ali i sve koji je slušaju, zaista sretna trinaestica.

C. R.
Tagged: , , , , , ,