Mjesec fotografije u Ljubljani

Otvorenjem izložbe ‘Geneza’ svjetski poznatog brazilskog fotografa Sebastiaoa Salgada (1944.) u Galeriji Jakopič i Gradskom muzeju Ljubljana, 31. svibnja počinje ljubljanski Mjesec fotografije.
Sebastião Salgado-Žene iz sela Towari Ypy, pleme Zo’éRadi se o međunarodnom festivalu suvremene fotografije u sklopu kojeg će se tijekom lipnja otvarati brojne izložbe u raznim galerijskim i muzejskim prostorima, održavati tribine, predavanja, radionice i projekcije. Među najzanimljivijim izložbama izdvajamo ‘Boemi s Montparnassa’ Jeana Cocteaua i Vene Pilona, te  izložbe Jože Suhadolnika i Matica Zormana (dobitnika Grand Prixa na Rovinj Photodays 2016.). Sa svojim ciklusom ‘Drugi dom’ u Međunarodnom grafičkom likovnom centru predstavit će se, hrvatskoj publici dobro poznata, Marina Paulenka.

Većina izložbi bit će otvorena do kraja lipnja ili polovice srpnja, osim Salgadova koja ostaje otvorena do kraja kolovoza. Nakon ciklusa posvećenih  radnicima i emigrantima, Salgado se okrenuo prirodi i obnavljanju šuma. Osim što je od 2004. do 2011. fotografirao, zajedno sa suprugom (dizajnericom njegovih knjiga i kustosicom izložbe ‘Geneza’) Leliom Wanick Salgado sadio je drveće u želji da obnovi brazilski ekološki sustav. Na izložbama u Ljubljani, koja je ove godine Zelena prijestolnica Europe, bit će prikazano 245 Salgadovih crno-bijelih fotografija. Podsjetimo se da je Wim Wenders snimio dokumentarni film o Salgadovim fotografijama pod nazivom ‘Sol zemlje’.

Olga Vujović


Rovinj Photodays 2016
Rovinj Photodays 2016: Svečanost fotografija

Tagged: , , , , , , , ,