Rovinj Photodays 2016: Svečanost fotografija

Deveto izdanje fotografskog festivala Rovinj Photodays 2016. pokazalo je  izuzetnu popularnost ovog  fotografskog projekta, jer je pristiglo više od 8500 fotografija 600 autora iz 35 zemalja.
Rovinj Photodays 2016Nakon što su nacionalni selektori i Savjetodavni odbor festivala obavili prvo žiriranje, glavni selektori Mindaugas Kavaliauskas i Kristina Juraite odabrali su finaliste u sedam kategorija, a njihova je izložba otvorena u Zavičajnom muzeju Rovinj, kao prva u nizu otvorenja prvog dana festivala. Kategorije u kojima su se natjecali fotografi su arhitektura, dokumentarna, moda, pejzaž, akt/tijelo, portret i umjetnički koncept. U svakoj  kategoriji odabrana su po tri finalista. Slovenski fotograf Matic Zorman pojavio se kao prvonagrađeni u kategoriji dokumentarnih forografija i kao drugonagrađeni u kategoriji pejzaž, da bi prema ocjeni žirija, drugog dana festivala dobio Grand Prix.

Zanimljivo je bilo vidjeti kako su selektori na istu temu izabirali raznorodne radove, što je posebno vidljivo kod Paola Fuscoa, Mirne Pavlović i Luke Dubroje u kategoriji arhitekture. Vrlo  su zanimljivi portreti prvonagrađenog Roberta Gojevića, a posebnošću se ističu fotografske ideje autora umjetničkih koncepata Davora Konjikušića, Kotryne Ule Kiliulyte i Maje Medić. Izložba u Zavičajnom muzeju Rovinj ostat će otvorena do kraja svibnja, kao i izložba prošlogodišnjeg dobitnika Grand Prixa argentinskog fotografa Rodriga Illescasa postavljene u galeriji Adris. Naslovivši izložbu ‘Are you there?’, autor se poigrava idejom peep showa, zavirujući kroz prozore u intimu doma.

Osim spomenutih izložbi otvorene su još tri kraćeg trajanja: u crkvici svetog Tome izložba riječkog fotografa iz fundusa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt ‘Fernando Soprano 1944.-1974.’, u galeriji ‘Batana’ skupna izložba slovenskih i talijanskih fotografa, te u Multimedijskom centru izložba Briana Rasica vezana uz Davida Bowieja s kojim se družio i privatno i kroz objektiv.

Olga Vujović


Rovinj Photodays
Rovinj Photodays
Tagged: , , , , , , , ,