MM Centar: Masterclass oskarovca Danisa Tanovića

Zagrebački MM centar će u petak, 3. studenog ugostiti oskarovca Danisa Tanovića, koji će u organizaciji Restarta održati masterclass predavanje na temu promišljanja granica između rodova u suvremenom filmu. Koketiranje s igranom i dokumentarnom formom, Tanoviću je donijelo brojna međunarodna priznanja među kojima se ističu nagrade Oscara, Zlatni globus i dva Srebrna medvjeda.Bosanskohercegovački scenarist, producent i redatelj Danis Tanović proslavio se ratnom dramom ‘Ničija zemlja’, koja mu je 2001. donijela Oscara za najbolji strani film te Zlatni globus, a svoj uspješni niz nastavlja filmovima ‘Epizoda u životu berača željeza’ te ‘Smrt u Sarajevu’. U majstorskom predavanju publici će približiti nekonvencionalni pristup razvoja filma u kontekstu kombiniranja igrane i dokumentarne forme što u svojim radovima vrlo često i vješto koristi.

Filmovi poput ‘Smrti u Sarajevu’, nagrađenog Srebrnim medvjedom 2016., započeli su kao dokumentarci sa stvarnim intervjuima, na temu lika i djela Gavrila Principa, dok su se kasnije razvili u igrani žanr s elementima glumačke slobode i improvizacije.

S druge strane, Tanovićeva drama ‘Epizoda u životu berača željeza’ koja je, osim Srebrnog medvjeda za najbolji film 2013. osvojila i posebnu nagradu ekumenskog žirija, te Srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu, igrani je film snimljen na dokumentaristički način čime se potvrđuje tanka granica između dva roda i uspješno međusobno prožimanje. Film je snimljen za nevjerojatnih devet dana i uz skroman budžet od 30.000 eura, a nitko u od glumaca nije bio profesionalac.

Iako za sebe kaže da nema stil, Tanović se već kao mladi redatelj u povijesti kinematografije istaknuo kao najnagrađivaniji debitant vrlo specifičnog načina prikazivanja aktualnih, teških tema.

Predavanje počinje u 17 sati u MM centru (Savska 25), a razgovor će moderirati redatelj Nebojša Slijepčević (‘Gangster te voli’). Ulaz je besplatan.

P. B.


Tagged: , , , , , , , , ,