Moj jutarnji smijeh pobjednik Motovun Film Festivala

Neobično putovanje Motovun Film Festivala privedeno je uspješno kraju dodjelom festivalskih nagrada na svečanosti u zagrebačkoj Laubi.‘Ponosni smo što smo uspjeli realizirati dosad najčudnije izdanje Motovun Film Festivala (MFF) koje je trajalo čak 40-ak dana’, izjavio je direktor festivala Igor Mirković.

Glavnu nagradu Propeler Motovuna osvojio je srpski film ‘Moj jutarnji smijeh’ redatelja Marka Đorđevića. Žiri u sastavu Lana Barić, Goran Bogdan i Nina Violić ocijenio je jednoglasno kako ovo istodobno duhovito i bolno ostvarenje omogućuje ulazak u svijet razmažene generacije odrasle pod staklenim zvonom i protekcijom roditelja. ‘Marko Đorđević napravio je film o svojoj generaciji, uspio je pomaknuti granice očekivanog i tako stvorio vrlo autentičan i hrabar film koji gledamo aktivno, čas smijući se, čas osjećajući nelagodu’, obrazložio je žiri koji je dao i posebno priznanje glumcima Filipu Đuriću i Ivani Vuković.

‘Volim darovitost i sretna sam što je možemo nagraditi’, kazala je članica žirija Lana Barić uručujući nagrade. ‘Moj jutarnji smijeh’ dobio je i nagradu žirija kritičara FIPRESCI za, kako navode, inteligentno minimalistički prikaz balkanske nelagode te za nijansirana i često uzbudljiva glumačka ostvarenja. Preuzevši nagrade u Laubi, redatelj Marko Đorđević izjavio je kako upravo radi na novom filmu. ‘Ova će mi priznanja biti poticaj da napravim još bolji film’, dodao je.

Najboljim ostvarenjem u kategoriji Motovunski kratki, žiri je proglasio francuski animirani film ‘Ka morskoj prašini’ redateljice Héloïse Ferlay. Riječ je, kako stoji u obrazloženju, o delikatnoj obiteljskoj drami, vrlo profesionalno snimljenom, zrelom i senzitivnom filmu o depresivnoj majci i njezino dvoje zahtjevne djece na njihovom intenzivnom, ganutljivom putu. Pobjedom na MFF-u ovaj film ulazi i u konkurenciju za nominacije za nagradu Europske filmske akademije.

Ovime završava ovogodišnje zahtjevno izdanje Motovun Film Festivala, koje je u nemogućnosti održavanja na motovunskom brdu, dovelo filmove u čak 25 gradova i mjesta diljem Hrvatske. Izmijenjeni koncept pokazao se uspješnim samom činjenicom da je motovunska ekipa i u neuobičajenim okolnostima pronašla put do većeg broja gledatelja dovodeći atrakcije na njihov prag kao u doba pionira filma.

M. F.


Tagged: , , , , , , , , , ,