Monografija o velikanu glumišta Ivici Vidoviću

‘Hod po rubu, s Ivicom’ autorice Gordane Gadžić sadržajno je bogata i luksuzno opremljena monografija o životu i djelu velikana hrvatskoga glumišta Ivice Vidovića. Promocija monografije održat će se u subotu, 21. travnja (12 sati) u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu.U izdanju Školske knjige i Teatra Rugantino izašla je monografija ‘Hod po rubu, s Ivicom’. Riječ je o sadržajno bogatoj i luksuzno opremljenoj monografiji na 504 stranice o velikanu hrvatskoga glumišta Ivici Vidoviću autorice Gordane Gadžić, glumice i producentice, suradnice i životne partnerice velikoga glumca.

O Ivici Vidoviću i o monografiji govorit će urednica i autorica Gordana Gadžić, predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige Ante Žužul, dramaturg i kazališni kritičar Hrvoje Ivanković, književnik Miljenko Jergović, akademik Boris Senker, dramski pisac i novinar Davor Špišić, filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec. Razgovore će pratiti i posebno pripremljeni videomaterijali te ulomci iz monografije. Posjetitelji će u Gliptoteci HAZU moći pogledati i prigodno postavljenu izložbu kazališnih fotografija s Ivicom Vidovićem.

U popratnom programu ‘Nezaboravne uloge Ivice Vidovića’ u kinu Tuškanac od 19. do 22. travnja štovatelji velikoga glumca i filmofili moći će pogledati osam filmova u kojima je Vidović ostvario neke od svojih najdojmljivijih uloga, a u predvorju će moći razgledati izložbu fotografija i plakata iz njegova filmskoga i televizijskog opusa.

O monografiji ‘Hod po rubu, s Ivicom’

Tko o Ivici Vidoviću zna više od žene koja je s njime dijelila strast za glumu, 1998. s njime pokrenula Teatar Rugantino, koja je s njime živjela i disala do njegova posljednjeg daha. Glumačka, intelektualna i emocionalna povezanost s Ivicom Vidovićem nadahnula je Gordanu Gadžić na njezino prvo uredničko, a koncepcijom i većinom tekstova i autorsko djelo, koje je pripremala nekoliko godina.

Autorica je prikupila impresivnu arhivsku građu koja uključuje mnoge tekstualne priloge te više od 800 vizuala – fotografija, dokumenata, programskih knjižica, plakata, memorabilija… U monografiji su istaknute ključne uloge Ivice Vidovića, od njih ukupno 221, pri čemu je jednaka pozornost posvećena njegovim kazališnim, filmskim i televizijskim ulogama, podjednako onima koje je ostvario u Hrvatskoj, kao i na cijelome kulturnom prostoru bivše Jugoslavije.

Građu je obradila pomno i minuciozno, ali i s puno duše, nastojeći o velikom glumcu progovoriti ne samo kroz osobno već i kroz viđenje velikog broja ljudi čiji su autorski prilozi, kritički osvrti, teatrološke i filmske studije, eseji, intervjui, izjave, zapisi i sjećanja uvršteni u monografiju, stvarajući tako dinamičnu i živu sliku o Vidovićevim ulogama i životu. Monografija počinje predgovorom Miljenka Jergovića, a svoj su tekstualni doprinos dali i Boris Senker, Hrvoje Ivanković, Tonko Maroević, Vjeran Zuppa, Lada Martinac Kralj, Davor Špišić, Nataša Govedić, Tomislav Kurelec, Vladimir Gerić, Božidar Violić, Georgij Paro, Joško Juvančić, Miroslav Međimorec, Jurica Pavičić, Damir Radić, Dražen Ilinčić, Branko Ivanda, Bogdan Žižić, Rade Šerbedžija, Ivica Ivanišević, Ahmed Burić, Branko Baletić, Dubravko Mihanović, Milena Dravić, Milan Kundera, Veselko Tenžera, Želimir Falout…

Vidovićevoj polustoljetnoj karijeri autorica je pristupila kronološki, čime je stvorila djelo ne samo velike dokumentarističke vrijednosti nego je u pozadini priče o glumačkom velikanu oslikala i kulturne prilike jednog vremena. Pred čitateljima se otvara cijeli Vidovićev glumački život i brojni svjetovi likova koje je veliki glumac uvjerljivo, produhovljeno i suptilno oživotvorio ostavivši neizbrisiv trag u kulturi Hrvatske i regije.

N. J.


Tagged: , , , , , , , , ,