Monografija slovenskog vinara Batiča

Batič-monografijaCijenjena slovenska vinska kuća Batič iz Šempasa, uz ugodno druženje s predstavnicima medija, ugostitelja i profesionalaca u gastronomiji, predstavila je svoju monografiju ‘Batič’ u zagrebačkom restoranu Bistro Apetit.

Bogata vinogradarska tradicija koja seže do 1592. godine konačno je kroz tekst i fotografije otisnuta na 105 elegantno uređenih stranica. Knjiga će biti objavljena i tiskana u vlastitom izdanju na šest jezika; slovenskom, hrvatskom, njemačkom, engleskom, talijanskom i japanskom jeziku. Pisana je vrlo osobnim biografsko-poetskim stilom mladog Mihe Batiča, te popraćena izvrsnim fotografijama Umberta Pelizona, Lare Minkuž, Mavricije Batič, Bogdana Kladnika, Marjana Močivnika i Mihe Batiča. Hrvatsko izdanje knjige uredio je i preveo Hrvoje Petrić.

Ivan Batič, Miha Batič i Hrvoje PetrićObitelj Batič posjeduje 19 hektara vinograda u Vipavskoj dolini. Kako se njihovi vinogradi nalaze  na dodiru sredozemne, alpske i kontinentalne klime, izloženi su toplim danima i hladnim noćima, te stalnom strujanju vjetra što pogoduje očuvanju grožđa od različitih bolesti uzrokovanih vlagom. Vinogradi su okruženi hektarima starih šuma koje vinovu lozu opskrbljuju kisikom i pogoduju njihovoj ‘živosti’. Batičeva vinogradarska filozofija najuže je vezana za skladan suživot s prirodom. Njeguju autohtone i pretežito bijele sorte grožđa (čak 70%).

H. P. / Batič / Foto: Julio Frangen

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,