More, kamen, grad…

More, kamen, grad-plakatGostujuća izložba ‘More, kamen, grad’ Muzeja grada Rijeke otvara se 3. listopada u 19 sati u Muzeju grada Zagreba, a posjetitelji će je moći razgledati do 3. studenog.

‘More, kamen, grad’ izložba je primorskih i riječkih veduta iz fundusa Muzeja grada Rijeke. Obuhvaća pedesetak slika nastalih u rasponu od kraja 19. stoljeća pa do druge polovice 20. stoljeća, kojoj su autori uglavnom lokalni slikari: Romol Venucci, Carl Ostrogovich, i slikari mlađe generacije, Mile Kumbatović, Mate Solisa i Antun Žunić. Uz njih izlažu i autori koji su dijelomično u svom opusu vezani uz primorski kraj, kao što su Hans Printz i Jean d’Alheim. Zatupljena je nekolicina međunarodno afirmiranih autora, poput Lee von Littrow.

Iako je ova izložba u smanjenom opsegu gostovala u Narodnom muzeju Crne Gore i Centru savremene umjetnosti Crne Gore (2011.), ali i u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu (2012.). Nakon gostovanja u Muzeju grada Zagreba, bit će predstavljena i riječkoj publici u svibnju 2014. godine.

Vladimir Potočnjak, Bez naziva, sredina 20. st. ulje na šperpločiMuzej grada Rijeke je mlad muzej, zapravo još nema niti dvadeset godina od kako je osnovan, i njegova se likovna zbirka ne može natjecati s institucijama čija povijest i tradicija prikupljanja sežu desetljećima u prošlost. Zato ipak to ne znači da ne mogu štogod ponuditi publici, pogotovo publici koja se prvi put susreće s ovim zadivljujućim krajolikom i njegovom poviješću. Metodičnim sakupljanjem, uz malo sreće, uspjeli su osnovati likovnu zbirku koja ih kvalitetom pa i vizualnom atraktivnošću može predstaviti publici.

‘Ova je izložba, kako i sam naslov kaže, podijeljena u tri cjeline, a koje ne treba shvatiti tako strogo’ – kazala je u osvrtu Jelena Dunato, kustos Muzej grada Rijeke. Jer jasno je da u ovom krajobrazu između mora, kamena i grada nema čvrstih granica, svi se elementi bez prestanka isprepliću. Međutim, možda će gledatelju ipak biti jasnije i vizualno preglednije ako neka, makar fiktivna, razdjelnica postoji. Zato su tako u dio o moru ušle marine, slike brodova, a i da krajolik ne bi bio posve lišen ljudi – dvojica mornara i jedan ne baš običan par kupača nudista koji podsjećaju da more nije nužno samo rad i muka, nego i užitak i zabava.

More, kamen, gradCjelina o kamenu pokazuje vedute primorskih gradića i sela, krajolik gromača i maslinika u kojem se stare kamene zidine u miru sunčaju na vrhovima svojih brežuljaka.

Dio posvećen gradu ima slatko-gorki prizvuk. Slavna industrijska prošlost Rijeke i njezin razvojni zamah istrošio se u zadnjim godinama 20. stoljeća i ovodobnica je otpuhala staru slavu. Umjetnost je preživjela, a preživjet će i grad kojeg ovdje predstavljamo ne samo prizorima luke i rafinerije, već i vrevom njegovih ulica, obrisima stare gradske jezgre i slikama njegovih stanovnika. Prošlost grada je zabilježena, budućnost tek treba odrediti, proživjeti, naslikati i prikazati na nekoj budućoj izložbi.

Ivan Raos

Tagged: , , , , , , , , , ,