Most na kraju svijeta nagrađen u Houstonu

Dugometražni igrani film ‘Most na kraju svijeta’ redatelja Branka Ištvančića osvojio je nagradu Zlatni Remi u konkurenciji igranog filma međunarodnog filmskog festivala Worldfest u američkom Houstonu. Na ovogodišnje 48. izdanje Worldfesta pristiglo je preko 500 dugometražnih filmova od kojih je u selekciju od 51 u program igranih filmova uvršten i ovaj film.
Most na kraju svijeta
Worldfest slovi kao jedan od najstarijih festivala nezavisnog filma na svijetu. Tijekom godina na njemu su mnogi danas poznati redatelji obili svoje prve nagrade za debitantske filmove, kao npr. Steven Spielberg, George Lucas, David Lynch, Ang Lee, Ridley Scott, Braća Coen, Brian De Palma…

Ovaj napeti triler prepun emocija nastao je prema scenariju književnika Josipa Mlakića, a vraća nas u atmosferu kasnih devedesetih. Sela bosanskih Hrvata su uništena i oni su nastanjeni u kućama hrvatskih Srba. Posebnom državnom uredbom, u srpske kuće trebaju se početi vraćati njihovi vlasnici, a Hrvate koji žive u njima čeka neizvjesnost. U toj jezivoj atmosferi, dogodi se misteriozni nestanak starca, pa policajac Filip (Aleksandar Bogdanović), i sam nastanjen u srpskoj kući, kreće u predanu istragu tijekom koje se suočava s vlastitim demonima prošlosti, a sve se vrti oko potrage za ‘mostom na kraju svijeta’ koji bi nas sve trebao spajati, a ne razdvajati.

Prije svoje kinodistribucije i međunarodne premijere na festivalu A kategorije u Montrealu, film ‘Most na kraju svijeta’ prikazan je prvi put na lanjskom Pulskom filmskom festivalu, gdje je ispraćen pohvalama i publike i struke, a ponajviše golem glumački ansambl koji okuplja oko trideset glumaca iz Hrvatske, BiH i Srbije, koje predvode Aleksandar Bogdanović, Boro Stjepanović, Vlatko Dulić, Nela Kocsis, Đorđe Kukuljica, Nikša Kušelj, Jelena Perčin, Slaven Knezović, Slobodan Ćustić, Bora Nenić, Sanja Radišić, Anita Schmidt, Miralem Zubčević, Draško Zidar, Jelena Jokić, Areta Ćurković, Jasmin Telalović i drugi…

Za film čiji je itinerar uključivao petnaestak različitih gradova i lokacija, angažirana je i golema ekipa. Direktor fotografije je Branko Cahun, za scenografiju je zaslužan Zvonko Sarić, kostime Felicita Glavaš, dok su maske povjerene Bianki Žugelj. Produkciju potpisuju Irena Škorić i Artizana film. Film je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture Republike Srbije i Fonda za kinematografiju BiH te u koprodukciji Hrvatske (Artizana film), HRT-a, Srbije (Kinematografska kuća), Bosne i Hercegovine (Heft produkcija) i Francuske (Dari films).

I. S.


Pročitajte još: Most na kraju svijeta spaja Rusiju i Ameriku , Branko Ištvančić: Most na kraju svijeta


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,