Movember na Curaprox način

Briga o zubima i desnima važna je i za opće zdravlje – uključujući arterije, srce i mozak. Mnogi problemi sa zubima nastaju zbog nepravilnog četkanja zuba kao i korištenjem pogrešnih alata za oralnu higijenu.

Razlikuje li se muška oralna higijena u odnosu na žensku?

Upravo o toj temi govorila je doktorica dentalne medicine i specijalistica parodontologije Hana Kralj pred okupljenim brkatim muškarcima i medijima, na jedinstvenom Curaprox Movember eventu održanom u zagrebačkom restoranu Pappar. Kako bi se o muškom oralnom zdravlju, ali i navikama progovorilo što detaljnije, poslužena je i kreativno pripremljena hrana koja dodatno otežava problem oralne higijene. Naime – kreacije na tanjuru osmislio je mladi chef bistro & bara Pappar, Neven Kerhat, koji je koristio posebno odabrane namirnice koje stereotipno uzrokuju obojenja zuba.  

‘Muškarci osjetno lošije brinu za zube, svaki drugi ih ne pere redovito, još od djetinjstva. Nažalost, to u kombinaciji s pušenjem i generalno slabijom brigom za zdravlje i kvalitetu života, može dovesti do brojnih ozbiljnih kroničnih bolesti’, istaknula je Hana Kralj, dr. med. dent. spec. parodontologije iz Dentalne poliklinike K2 dodajući kako su nam porazni statistički podaci o tome koliko često Hrvati pere zube.

Zamislite – kao nacija nemamo naviku redovitog pranja zubi, a u odnosu na žene, muškarci su u tome puno lošiji. Tijekom večeri muškarci su otkrili detalje o vlastitoj oralnoj higijeni pokazujući kako se ispod brkova i brade kriju njegovani i čisti zubi. No, znanja nikad dovoljno… 

U prvom dijelu večeri tako je dr. Kralj na posebno zanimljiv način istaknula nekoliko važnih koraka u pravilnoj higijeni zuba. Posebno se osvrnula na način četkanja zubi – muškarci to rade energično, pregrubo i prebrzo što može dovesti do oštećenja zubne cakline i povlačenja desni. Pokazujući oba primjera, nasmijala je mušku publiku i otkrila kako se pravilno drži četkica (poput olovke), kako pravilno koristiti četkicu (pola vlakna mora biti na zubima, a pola na desnima uz nježno četkanje malim, kružnim pokretima) te kako je vrlo važno očistiti sve zubne plohe, posebno unutarnje te teško dostupne – iza stražnjih zuba, koje mnogi često preskoče.

Da bi zubi i desni ostali lijepi i zdravi, važno je koristiti mekanu četkicu s velikim brojem gusto raspoređenih, ravno rezanih vlakana čijem opisu odgovara Curaprox CS 5460 zubna četkica, zvijezda ove macho večeri.  

Mali ‘tips and tricks’ savjeti tako su doveli do večere tijekom koje su posluženi prekrasni šareni tanjuri chefa Kerhata. Kao predjelo tako je poslužen kremasti rižoto od cikle s dodatkom gorgonzole i tostiranih lješnjaka te crumbleom od pancete koji je bio izuzetno ukusan ali i opasan za blistav osmijeh.

‘Cikla boja zubnu caklinu, a i riža ima sposobnost prianjanja (lijepljenja) na zube. Kad jedete ovakva remek djela Chefova kuhinje, ne zaboravite oprati zube’, rekla je dr. Kralj dodajući kako Curaprox u svojoj ponudi ima must have putni set koji stane u svaku torbicu ili džep, a koji omogućuje potpunu oralnu higijenu gdje god se nalazili. U setu se osim CS 5460 četkice i dvije međuzubne četkice nalazi i Curaprox be you zubna pasta za prirodno izbjeljivanje zuba koja s lakoćom može ukloniti sva obojenja od hrane i pića zbog čega je idealna za održavanje bjeline zuba nakon tretmana izbjeljivanja.

‘Evo tanjura na kojem je sva hrana u boji, ali su zato namirnice zdrave’, rekla je analizirajući glavno jelo večeri tagliatu od odležanog ramsteka na kremi od krumpira i butternut tikve kojoj je chef dodao kokosovo mlijeko i karameliziranu baby mrkvu.

Na kraju, stigao je i desert – lava cake na kremi od bijele čokolade, kremi od pistacija te kremi od malina i limuna. S lava cake kolačem je doktorica već bila opreznija upućujući na to da može doći do zadržavanja velike količine šećera na zubnoj caklini te da se upravo i zbog toga ne smije poći u krevet bez večernje oralne rutine. 

‘Biste li sada možda čačkalicu, dragi uzvanici?’, rekla je simpatično na kraju večere, na što su brojni muškarci prasnuli u smijeh. Neki su čak i otkrili da im je to palo na pamet (neki su čak pokazali da imaju vlastitu čačkalicu u džepu) pa je dr. Kralj krenula u ispravljanje loše stečenih navika.

Naime, kako je rekla, osim što su nehigijenske, čačkalice – koje preferiraju brojni muškarci, mogu oštetiti desni i zato ih treba izbjegavati. Dr. Hana prisutne je upoznala s važnošću korištenja međuzubnih četkica koje jedine mogu očistiti plohe između dva zuba – gdje se nakuplja najviše bakterija, glavnih uzročnika karijesa i upale desni. Dovoljan je, kako je dodala na kraju, koristiti ih samo jednom dnevno – jednom unutra, jednom van i gotovo. 

‘Bilo je baš zabavno večeras! Puno sam toga naučio i shvatio kako je zapravo malo potrebno da zubi uvijek budu zdravi i blistavo bijeli’, rekao je na kraju večeri mladi glumac Domagoj Ivanković koji je nakon Curaprox Movembarske večere odjurio u svoje matično kazalište Exit u kojem je igrao u komediji ‘Shakespeare na Exit’. Gledajući blistave osmijehe svoje brojne publike…

A. P.  / Foto: Nikola Zoko 


Male tajne održavanja oralne higijene


Tagged: , , , , , , , , , ,