MUO: Grafička mapa Ede Murtića

U Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagebu, u organizaciji s Fondacijom Murtić otvorena je izložbe grafika Ede Murtića, jednog od najznačajnijih predstavnika hrvatske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća.Fondacija Murtić ovime obilježava završetak 100. godišnjice rođenja velikana hrvatskog slikarstva Ede Murtića. Izložba je ujedno prikaz djelovanja i aktivnosti Fondacije koja čuva njegovu ostavštinu. Kustos izložbe je Branko Franceschi.

Riječ je o premijernoj prezentaciji grafika izvedenih po gvaševima velikih dimenzija iz Murtićeva ciklusa ‘Nove apstrakcije’. Na samom je ciklusu Edo Murtić radio u razdoblju između 1998. i 2004. godine, a ‘Nove apstrakcije’ je naziv kojeg mu je dao proslavljeni francuski likovni kritičar Pierre Restany. Riječ je o Murtićevu povratku apstraktnom slikarskom idiomu nakon 19980-ih kad je u kontekstu međunarodnoga pokreta transavangarde ili ‘Nove slike’, kako je nazvana njegova domaća inačica, izveo niz antologijskih pejzažnih kompozicija i veduta.

Formalne specifičnosti ‘Nove apstrakcije’ Murtić je razvio 1990-ih slikajući ciklus nadahnut lokalitetom kamenoloma Montraker u blizini Vrsara u Istri. Fondacija je za izvedbu grafika izabrala dvadeset motiva izvedenih tehnikom gvaša na papiru srednjih i monumentalnih dimenzija. S obzirom na to da je prijenos rađen u stvarnoj veličini, grafike su, kao i gvaševi, nesvakidašnje velikih formata, pa u domaćoj likovnoj produkciji predstavljaju pravu rijetkost i osvježenje. Za izvedbu je odabran jedan od najsuvremenijih digitalnih postupaka koji po preciznim protokolima i potencijalu svoje Digigraphie state-of-art tehnologije na arhivskom papiru i s arhivskim bojama tiska koji smije izvoditi samo certificirani ovlašteni izvođač. Svaki grafički list ovjeren je suhim žigom Digigraphie i suhim žigom Fondacije Murtić. Osnivači Fondacije članovi su uže Murtićeve obitelji objedinjeni nastojanjem prikupljanja, istraživanja i predstavljanja umjetnikove materijalne i zaštite njegove nematerijalne ostavštine.

Za završetak ove velike obljetnice nije odabran slučajno MUO. Naime, 1963. Edo Murtić je upravo u MUO predstavio svoje nove radove na emajlu. Godine 1990. MUO je pripremio dotad zasigurno najveću retrospektivnu izložbu jednom živućem umjetniku Edi Murtiću – čak 636 radova na sve četiri etaže Muzeja. Deset godina nakon umjetnikova odlaska, 2015. godine Fondacija Murtić i MUO producirali su izložbu niza Murtićevih skica i radova izvedenih u keramici. Izložba je otkrila jedan važan segment njegova djela koji do tada nije bio pokazan kao cjelina.

T. R. / MUO


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,